Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Kinderopvangorganisaties hanteren wél juiste opzegtermijn’

De bevindingen van de Consumentenbond over het niet naleven van de Wet van Dam in de kinderopvang kloppen niet. Dat meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang in een reactie. Kinderopvangorganisaties zouden zich namelijk wel degelijk houden aan de maximale opzegtermijn van één maand, maar communiceren dit vaak nog onvoldoende. Ondertussen zijn de organisaties wel publiekelijk in verlegenheid gebracht.
'Kinderopvangorganisaties hanteren wél juiste opzegtermijn'
Foto: ANP

De Brancheorganisatie is teleurgesteld dat de Consumentenbond zonder overleg de uitkomsten van het onderzoek naar buiten heeft gebracht. De Consumentenbond onderzocht of kinderopvangorganisaties zich houden aan de maximale opzegtermijn van één maand en de vrijheid voor ouders om te allen tijde hun contract op te kunnen zeggen. De bond onderzocht hiervoor steekproefsgewijs organisaties die zijn aangesloten bij de Brancheorganisatie. Vervolgens publiceerde de Consumentenbond een lijst met kleurenscores per organisatie: rood (slecht), oranje (bijna goed) of groen (goed).

In totaal onderzocht de Consumentenbond ruim 900 kinderopvangorganisaties. Slechts 27 procent meldt op hun website een opzegtermijn van maximaal een maand. De andere melden niets of een opzegtermijn van twee maanden. Lees meer

Communicatie

Maar die lijst klopt niet zegt de Brancheorganisatie. De gegevens van de Consumentenbond waren niet actueel. Uit een eigen controle blijkt namelijk dat veel meer organisaties zich aan de juiste opzegtermijn houden. De Brancheorganisatie vermoedt dat het onderzoek van de Consumentenbond niet de laatste cijfers laat zien. Ook richt het zich op wat een organisatie op de website vermeldt over opzeggen. Maar die informatie blijkt vaak te ontbreken of niet te kloppen. Kortom: het probleem is volgens de Brancheorganisatie niet dat de Wet van Dam niet wordt nageleefd, maar dat er verkeerd over wordt gecommuniceerd.

Algemene voorwaarden

De belangenvereniging voor werkgevers in de kinderopvang had graag de kans gehad om het niet nakomen van de opzegtermijn bij enkele organisaties serieus aan te pakken. ‘Maar deze kans is ons nu niet geboden, nu organisaties publiekelijk in verlegenheid zijn gebracht’, aldus de organisatie. Volgens de Brancheorganisatie zijn alle leden verplicht om de Algemene Voorwaarden 2014 te hanteren. Daarin staat ook de wettelijke opzegtermijn. De meerderheid van de leden houdt zich hier ook aan. Dat neemt niet weg dat er op het gebied van communiceren en transparantie nog wel wat te verbeteren valt.

1 REACTIE

  1. Wanneer men geen lid is van de branchevereniging behoeft men dus ook niet de afgesproken kalendermaand opzegtermijn te voeren. Toch? Men zou alsnog kunnen vasthouden aan twee maanden? Die organisaties zijn dus waarschijnlijk ook niet onderzocht in de steekproef van het CB.. is dit nu een gevalletje ”de goeden lijden onder de kwaaien”??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.