Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderopvang zoekt steeds vaker de natuur op

Marianne Velsink
Kinderopvang zoekt steeds vaker de natuur op

De groene bso van kinderopvangorganisatie MIK (Maastricht) draait al een jaar en onlangs ging de natuurbso van kinderopvangorganisatie Speelwerk (Drente e.o.) officieel van start. Steeds vaker zoeken kinderopvangorganisaties de natuur op. Zo worden alle pedagogisch medewerkers op 56 locaties van kinderopvang OOK (Apeldoorn) getraind in natuur- en milieueducatie.

Groene activiteiten
Het Natuurhuis zal de educatie van de pedagogisch medewerkers van OOK op zich nemen. Voor een aantal locaties zal een analyse worden gemaakt hoe de buitenruimte uitdagender kan worden ingericht. Naast het aanpakken van de eigen buitenruimte worden de pm’ers geschoold in activiteiten waarbij elementen uit de natuur de basis vormen: schilderen met zand, planten laten groeien en boomhutten maken.

Natuur als recht voor kinderen
Onlangs tekenden het IVN Natuur- en milieueducatie en andere belangenorganisaties het manifest ‘Ieder kind heeft recht op natuur!’. Het doel ervan is om de politiek zover te krijgen om dit recht op te nemen in het wereldwijde kinderrechtenverdrag. Het manifest moet naast de politiek ook ouders overtuigen van het belang van natuurcontact voor kinderen. Ook de conferentie Kind van Nature dat op 10 september plaatsvond, trok veel belangstellenden. Lees hier meer over dat congres >>

1 REACTIE

  1. Eind augustus kwam het boek: ‘horen en zien, ruiken, voelen,proieven uit’. Het staat uitgebreid stil bij de natuur in relatie tot de rol van de pedagogisch medewerker, de omgeving van de kinderopvang, materialen, veiligheid, overleg met ouders en met het management. Vol met tipstips en activiteiten. SWP, 2010. ISBN 978 90 8850 085 5

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.