Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang trekt aan de bel: peuters krijgen eindelijk passende kinderopvang

Vier peuters in de gemeente Westland (Zuid-Holland) kunnen eindelijk naar de kinderopvang. De peuters zaten thuis, omdat zij specialistische hulp nodig hebben. Afgelopen jaar trokken kinderopvangorganisaties aan de bel bij de gemeenteraad en met succes. Er komen drie kinderopvanggroepen met specialistische hulp voor peuters.
kinderopvang-trekt-aan-de-bel-peuters-krijgen-eindelijk-passende-kinderopvang
encrier / Getty Images / iStock

Dat meldt WOS, de lokale omroep voor de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Maassluis en deelgemeente Hoek van Holland.

Oplopende wachtlijsten

Het gaat om kinderen die moeite hebben om mee te komen binnen een reguliere groep, maar die niet in aanmerking komen voor een specialistisch kinderdagverblijf of kinderdagcentrum. De wachtlijsten voor specialistische hulp op de reguliere kinderopvang zijn gestegen van drie maanden naar anderhalf jaar. De kinderopvangorganisaties die aan de bel trokken, waarschuwen al langer voor de oplopende wachtlijsten.

Drie groepen

In overleg met wethouder Piet Vreugdenhil is besloten dat er drie groepen komen met specialistische hulp voor deze peuters. Hoe dat ingevuld gaat worden, wordt nu nog verder uitgewerkt. Daarbij wordt gekeken naar de locaties waar het openen van zo’n groep mogelijk is en het inhuren van gespecialiseerde medewerkers. Het liefst zien de kinderopvangorganisaties de drie groepen verspreid over de kernen binnen gemeente Westland, zodat de drempel voor ouders niet te hoog is om hun kinderen naar een van deze groepen te brengen. Voor deze vorm van opvang geldt dezelfde financiering als voor reguliere kinderopvang: via kinderopvangtoeslag en een eventuele ouderbijdrage.

Kleine groepen

De groepen zullen uit maximaal twaalf peuters bestaan, met twee pedagogisch medewerkers: een medewerker van de kinderopvang en een medewerker van een hulpverlenende instantie die gespecialiseerd is in de begeleiding van kinderen met een zorgvraag. Een gedragswetenschapper of pedagoog ondersteunt de groepen.

Bron: wos.nl

Diversiteit is hot topic en antiracistisch opvoeden is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Sterker nog, diversiteit en inclusie omarmen begint natuurlijk bij de basis: de opvoeding van een kind. Hoe ga je met deze thema’s om? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.