Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang ook buiten Randstad optimistisch

Marianne Velsink
Kinderopvangorganisaties buiten de Randstad merken steeds meer van een aantrekkende markt. In de Randstad wordt al een aantal maanden over groei gesproken en zijn in de grote steden zelfs wachtlijsten. Zover is het buiten de randstad nog niet, maar er worden wel op verschillende plekken nieuwe groepen gestart en locaties geopend.
1 Kinderopvang buiten de randstad.jpg
'Ook wij krijgen signalen dat kinderopvang ook buiten de randstad aantrekt’

Dit blijkt uit een rondgang langs enkele kinderopvangaanbieders en de Brancheorganisatie Kinderopvang. PZC, de lokale krant van Zeeland opende deze week met het nieuws dat Kinderopvang Walcheren zes nieuwe locaties heeft geopend. Dit zijn twee peutergroepen bij basisscholen, twee bso’s, een kinderdagverblijf en een speciale reformatorische peutergroep in Middelburg. Na de herfstvakantie volgen nog twee peutergroepen in Vlissingse scholen.

Groningen

In het hoge noorden merken ze bij SKSG in Groningen vooral dat de vraag naar buitenschoolse opvang toeneemt. ‘Vooral speciale bso’s zoals onze Engelstalige bso en sportbso’s doen het erg goed. Maar op het kinderdagverblijf zien we die groei nog niet op iedere locatie’, vertelt Anton Visser, Manager Klantenservice en Planning van SKSG. Volgens Visser is er wel aanwas op het kinderdagverblijf, maar dat gaat niet zo snel als bij de bso’s. Daar staat tegenover dat er veel minder opzeggingen zijn. ‘Zo hadden we voorheen  tientallen opzeggingen per maand vanwege werkloosheid, dat zijn er nu nog maar enkele.’

Nijmegen

Onlangs kwam KION in het nieuws, actief in de regio Nijmegen, omdat ze twee nieuwe kinderdagverblijven, twee nieuwe peutergroepen en twee nieuwe bso’s openen. Bestuurder Eddy Brunekreeft verwacht het aantal werknemers met enkele tientallen, misschien zelfs honderd uit te breiden. Desondanks blijft de organisatie wel optimistisch en spreekt in de Gelderlander van een ‘rustige groei’.

BOinK signaleerde begin juni alweer de eerste wachtlijsten in de kinderopvang, vooral in drukke gedeeltes van de stad en in groeigemeenten. Lees meer

Lokale verschillen

‘Ja, ook wij krijgen signalen dat kinderopvang ook buiten de randstad aantrekt’, vertelt Saskia Speelman namens Brancheorganisatie Kinderopvang. Wel wil ze benadrukken dat de lokale verschillen groot zijn. ‘Er zijn nog genoeg dorpen waar jongeren wegtrekken en waar het echt vergrijst. Ondanks investeringen in kinderopvangtoeslag, hebben deze dorpen een demografisch probleem. Deze organisaties zullen zich dan ook niet herkennen in de voorzichtige groei van hun collega’s.

Lastminute aanvragen

Bij SKSG in Groningen zien ze nog een trend: ouders melden zich steeds vaker lastminute aan voor kinderopvang. Visser: ‘Ze willen dan bijvoorbeeld een week na hun aanmelding starten met kinderopvang. Dat is een trend waar wij op in moeten spelen, want we verkopen natuurlijk geen nee.’ Visser denkt dat ouders in de toekomst steeds meer flexibiliteit van de kinderopvang verwachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.