Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang nog steeds interessant voor investeerders

Investeerder

 

De vraaguitval in de kinderopvang betekent niet automatisch dat investeerders geen interesse meer hebben in overname van kinderopvangorganisaties. Het Financieele Dagblad (FD) meldt dat er wel degelijk private investeerders zijn die juist nu naar de kinderopvang kijken. In het artikel vergelijkt het FD de situatie bij de Estro Groep en Kinderopvang Nederland, beiden gesteund door private investeerders maar wel met een ander financieringsmodel.

Scherpe financiering
Het verschil tussen de twee grote kinderopvangorganisaties is dat de Estro Groep veel scherper gefinancierd is dan Kinderopvang Nederland. Estro gaf deze week aan in overleg te gaan met banken om de in 2010 afgesproken financiering opnieuw te bekijken. Estro is in handen van de Amerikaanse inversteerder Providence Equity Partners. De investeerder van Kinderopvang Nederland is Navitas van de Nederlandse zakenman Jan Zeeman. Navitas is veel voorzichtiger geweest met het aangaan van langlopende leningen. Kinderopvang Nederland zit derhalve nu niet met de problemen waar Estro wel mee kampt: het niet kunnen terugbetalen van de schuld.

Innovatieve ondernemers
Rense Jonk, directeur van participatiemaatschappij Navitas zegt in het FD: ‘We zijn op de lange termijn gericht en zien nog veel mogelijkheden. In goede of slechte tijden, we streven altijd naar schaalgrootte. Dat levert efficiencyvoordelen op en rendement. De winst die hieruit voortkomt, wordt gebruikt voor investeringen in kwaliteit en verdere groei.’ Ook Ewout Prins, manager van Holland Venture, zegt dat de bezuinigingen geen reden zijn om de kinderopvangsector te mijden, zeker niet de exploitanten met een omzet tot maximaal 20 miljoen euro. ‘Er zijn altijd innovatieve ondernemers die met lagere tarieven geld weten te verdienen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit’, aldus Prins in het FD.

Bron: Financieele Dagblad
Foto: ANP