Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderopvang moet tijdens lockdown breder beschikbaar zijn’

Het belang van pasgeborenen en jonge kinderen wordt in de coronamaatregelen te weinig meegenomen. En dat terwijl door de crisis meer gezinnen kwetsbaar zijn geworden. Dat zeggen hoogleraar vroege ontwikkeling Tessa Roseboom en Onno de Zwart, directeur van het Verwey-Jonker Instituut.

De toename van het aantal kwetsbare gezinnen heeft onder meer te maken het wegvallen van ondersteuning van familie en het gebrek aan toegang tot voorzieningen. Het is belangrijk om nu actie te ondernemen, aldus Roseboom en de Zwart.

In de nieuwe lockdown moet de kinderopvang ruimer toegankelijk blijven voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. ‘Dat zou kunnen door een kinderopvangtegoed in te stellen. Voor ouders die door corona zonder werk komen te zitten, moet het mogelijk blijven om hun kinderen naar de opvang te brengen. Een tegoed van bijvoorbeeld drie dagdelen per week voor een half jaar,’ aldus De Zwart.

Meer stress

In belangrijke periodes van groei en ontwikkeling hebben omgevingsfactoren de meeste impact, en daarom verwachten Roseboom en De Zwart dat baby’s en peuters levenslang last zullen hebben van het feit dat zij hun vroegste ontwikkeling hebben doorgemaakt in crisis en blootgesteld zijn aan meer stress. ‘Dit heeft blijvende gevolgen voor hun gezondheid, hun leerprestaties en daarmee hun potentie om bij te dragen aan de maatschappij van de toekomst.’

Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat het ondersteunen van de allerjongsten hen beschermt tegen de blijvende negatieve effecten van een crisis. ‘Toen in 2011 door overstromingen in Queensland, Australië grote groepen zwangeren zonder zorg kwamen te zitten, was er een verloskundige die telefonisch met haar aanstaande moeders contact hield. De baby’s uit haar praktijk deden het significant beter dan de baby’s van de moeders die helemaal geen ondersteuning hadden gekregen,’ aldus Tessa Roseboom.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.