Het onderzoek werd alleen uitgevoerd onder ouders die minder gebruik zijn gaan maken van kinderopvang. Dat is wel een wezenlijk verschil met de algemene cijfers van het SCP-onderzoek naar de veranderingen in het gebruik van kinderopvang. In totaal werkten ouders van 268 kinderen van 0-4 jaar en 209 kinderen van 4-13 jaar aan het onderzoek mee.
Werkloosheid
Na de kosten zijn werkloosheid of arbeidsongeschiktheid voor ouders in aandachtswijken een belangrijke reden om te stoppen of minderen met kinderopvang. Ouders met kinderen in de bso-leeftijd zijn vaker minder opvang af gaan nemen omdat ze flexibel of thuis zijn gaan werken.
Minder werken
Het is opvallend hoe hoog het percentage ouders is dat iets aan hun werksituatie heeft aangepast om de kosten van kinderopvang te beperken. In totaal geeft 69 procent van de ouders dit in het onderzoek aan. Gemiddeld betreft deze aanpassing 13 uur per week. En als ouders minder zijn gaan werken vanwege de hoge kinderopvangkosten, dan gaat dit gemiddeld om bijna 12 uur per week aan werkuren minder.

Dit onderzoek naar aandachtswijken is een deelsegment van een SCP-onderzoek naar de verminderde afname van kinderopvang in het algemeen. Ouders die in 2011 klant waren bij de kinderopvang, werken vandaag de dag iets minder uren. Moeders werken nu gemiddeld 1,6 uur minder per week. De arbeidsduur van vaders nam ook af: met 0,7 uur bij de dagopvang en 1,4 uur bij de buitenschoolse opvang. Lees meer
Alternatieve opvang
Ouders in aandachtswijken zochten voor hun kinderen naar andere vormen van opvang. Meestal door zelf minder te gaan werken of ermee te stoppen of door vaker thuis, in de avonduren en/of weekenden te werken. Bijna 30 procent van de ouders in aandachtswijken regelde een vervangende oppas bij familie, vrienden of bekenden.
Download hier het rapport van Significant ‘Kinderopvang in aandachtswijken’

Bijna 200.000 kinderen groeien in Nederland op in een gezin met een bijstandsuitkering. Hun aantal is tussen 2009 tot 2012 met 10 procent gestegen. De armoede onder kinderen neemt vooral buiten de grote steden toe. Lees meer
ik wordt hier zo moe van .
het is voor ouders met een laag inkomen helemaal niet duur. ze krijgen 90% van de kosten terug.
Voor 6,30 zit hun kind een hele dag bij de opvang. dat heb je vaak al binnen het eerste uur terug verdiend.
Laten we de nieuwe CAO 2015-2016 op de nullijn zetten, zo wordt het niet nog duurder. De bulk van de kosten in de kinderopvang zijn de salarissen van de pedagogisch medewerkers.
Soms kost het me wel een beetje moeite om niet cynisch te worden. Bijvoorbeeld als wetenschappelijk onderzoek iets bevestigt wat ‘in het veld’ al jaren duidelijk is. Kinderopvang is onbetaalbaar geworden voor ouders die weinig te besteden hebben.
Gaat de overheid nu wachten tot ‘wetenschappelijk bewezen’ is deze ontwikkeling schade toebrengt aan de ontwikkeling van de jongste kinderen?