Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang houdt geen rekening met terugval

Kinderopvang houdt geen rekening met terugval

Kinderopvangorganisaties zijn niet goed voorbereid op mindere tijden. Hoewel er in sommige gemeenten nu al sprake is van teruglopende wachtlijsten en een teruglopende vraag, is maar 42 procent bezig met “wat als… scenario’s. Dit blijkt uit onderzoek van Visionplanner, BDO Adviesgroep Kinderopvang, Tevreden Comprise en FunktieMediair.

Rondetafelbijeenkomsten
De meeste kinderopvangorganisaties baseren hun begroting op cijfers uit het verleden en houden nog geen rekening met grote wijzigingen. Aan het onderzoek namen 90 kinderopvangorganisaties deel met ruim 1000 locaties en 11.000 medewerkers.  Naar aanleiding van het onderzoek zijn er in april drie rondetafelbijeenkomsten georganiseerd waar ongeveer 30 directeuren en financieel managers uit de kinderopvangsector aanwezig waren om de resultaten van dit onderzoek te vernemen en ervaringen uit te wisselen.

Geen duidelijke strategie
Er werd ook onderzoek gedaan naar de manier waarop kinderopvangorganisaties doelstellingen vertalen naar beleidvoornemens (strategievorming). Rond de 40 procent van de respondenten bleek maar in beperkte mate aandacht te besteden aan het vaststellen van operationele en financiële doelen. ‘Zonde’, aldus Jorrick van Heesch, branchemanager kinderopvang bij Visionplanner,’ als je niet precies weet waar je naartoe wil dan is elke weg de juiste weg. Bovendien ontbreekt dan een duidelijke meetlat om de realisatiecijfers naast te leggen.’

Onoverzichtelijk
Typisch voor de kinderopvangsector is dat er met veel verschillende systemen wordt gewerkt voor de kindplanning, de personeelsplanning en de financiële administratie. Dit bemoeilijkt het leggen van dwarsverbanden. De kwaliteit van de managementrapportagen wordt dan ook door 40 procent van de organisaties als slecht of onvoldoende beoordeeld.

Bekijk hier de onderzoeksresultaten >>