Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderopvang beter linken aan vraag ouders’

Ouders moeten de kans krijgen om voor kinderopvang contracten met minder weken en minder uren af te sluiten. Het aantal weken moet van 52 naar 48 en het aantal uren per dag moet ook omlaag kunnen.
'Kinderopvang beter linken aan vraag ouders'
Foto: ANP Photo

Daarvoor pleit minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil een betere aansluiting van het aantal uren dat ouders betalen op de uren die ze daadwerkelijk afnemen. Nu loopt dat nogal eens uiteen.

Vakantie
Zo hebben ouders vaak minimaal 20 dagen vakantie per jaar en hebben dus ze niet per se 52 weken opvang nodig. Asscher wil daarom met de sector afspraken maken over het standaard aanbieden van contracten van 48 in plaats van 52 weken.

Aantal uren
Ook het aantal uren kan omlaag, vindt Asscher. Ouders zijn nu soms verplicht meer dan elf uur opvang per dag af te nemen. ‘Uitgaande van een werkdag van acht uur en daarbovenop reistijd en pauze, heeft een ouder vaak aan elf uur genoeg’, aldus de PvdA-minister.

Niet afdwingen
Hij wil bij de sector niet afdwingen dat ouders hun kinderen de hele dag kunnen komen halen en brengen. Kinderopvanginstellingen moeten daar zelf over beslissen.

Meer keus in de bso
In de dagopvang is 95 procent van de locaties het hele jaar geopend en moeten ouders contracten aangaan voor een heel jaar. In de buitenschoolse opvang (bso) hebben ouders meer keus: tweederde van de instellingen biedt een contract voor 40 weken en eenderde voor 52 weken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.