Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderombudsman trots op toename klachten

Marc Dullaert is precies vijf jaar Kinderombudsman geweest en in die periode nam het aantal klachten met 400 procent toe. Daar is hij trots op, zegt Dullaert in een vraaggesprek in Nieuwsuur op NPO 2. 'We zijn echt een vluchtheuvel geworden voor kinderen en ouders.'
Kinderombudsman.jpg
'Hoe langer je Kinderombudsman bent

Hij stopt per 1 april, met tegenzin. De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen maakte eind januari bekend Dullaert niet voor te dragen voor een nieuwe ambtstermijn. Een grote campagne en een petitie met 40.000 handtekeningen om hem op zijn post te laten, boden geen soelaas.

Kinderen in de knel

De vertrekkend Kinderombudsman telt zijn zegeningen in het tv-interview: ,,Armoede, pesten, kindermishandeling, vechtscheidingen, en het Kinderpardon: we hebben dat allemaal op de agenda kunnen zetten. Nederland is een paradijs, waar veel goed gaat. Maar hoe langer je Kinderombudsman bent, hoe meer je erachter komt dat grote groepen kinderen ook hier enorm in de knel zitten.”

Jeugdhulp

Vorige week nog kwam Dullaert met de derde monitor over de decentralisatie van de jeugdhulp. Daarin meldt hij dat het voor veel kinderen die voor het eerst gebruikmaken van jeugdhulp vaak lang duurt voordat zij de toegang tot de hulp hebben gevonden. Gemeenten komen volgens hem door organisatorische problemen onvoldoende toe aan het bieden van snelle, samenhangende hulp op maat.

Vertrek Dullaert

Dullaert had erg graag een tweede termijn gewild. Zijn gedwongen vertrek noemt hij ‘onnodig en onhandig’. ‘Het leidt af van de inhoud. Als Kinderombudsman ben ik onafhankelijk, en toch ben ik wel afhankelijk van de ombudsman voor mijn voordracht en herbenoeming. Dat is een weeffout in de wet waarover een goede discussie moet komen bij de evaluatie van de wet komende zomer.’

Nieuwe Kinderombudsman

Inmiddels is de werving voor een nieuwe Kinderombudsman in volle gang. Dat moet volgens de vacature ‘een krachtige persoonlijkheid zijn die zich met hart en ziel wil inzetten voor de rechten voor het kind’.

De vacature voor Kinderombudsman is openbaar gemaakt. Er wordt voor gepleit om kinderen mee te laten beslissen over de nieuwe ombudsman. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.