Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderliedjes ondersteunen al vroeg de taalontwikkeling

Bert Bukman
Zingen met baby’s van rond de 11 maanden blijkt een grote bijdrage te leveren aan hun taalontwikkeling. Rijmen geeft namelijk structuur aan woorden, en het zingen van liedjes helpt daarbij. Dat blijkt uit onderzoek van het Baby & Child Research Center.
zingen muziek
© ra2 studio / Fotolia

Aan het eind van het eerste levensjaar leren baby’s meer en meer nieuwe woorden, aldus het onderzoek. Als hun woordenschat groeit moeten ze leren om onderscheid te maken tussen woorden die op elkaar lijken, zoals ‘slaap kindje slaap’ en ‘daarbuiten loopt een ‘schaap’.

Rijmen geeft structuur aan woorden: met behulp van rijmpjes kun je de beginklanken scheiden van de rest om woorden te maken die erg op elkaar lijken, zoals slaap en schaap.

Hersenactiviteit

In het onderzoek luisterden 11 maanden oude baby’s naar kinderliedjes terwijl hun hersenactiviteit werd gemeten. De hersenactiviteit in reactie op rijmende liedjes bleek anders te zijn dan in reactie op liedjes die niet rijmen. Dit betekent dat kinderen rijmpjes herkennen lang voordat ze zelf beginnen te rijmen.

Ook is ouders gevraagd een schatting te geven van het aantal woorden dat hun kind kent, zowel op de dag van het onderzoek als een half jaar later. Dit geeft een beeld van de taalvaardigheden van het kind. Hoe baby’s op rijmpjes reageerden bleek gerelateerd te zijn aan het aantal woorden dat zij maanden later kenden. Kinderen die beter rijmpjes herkenden in liedjes kenden later meer woorden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.