Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen van Limburgse opvang Baeks Kompas leren spreken in dialect

Lekker 'plat kalle': bij kinderdagverblijf en peuteropvang Baeks Kompas in het Limburgse Beek vinden ze dialect spreken met jonge kinderen belangrijk. Daarom leren de peuters bij deze kinderopvangorganisatie nu actief in het Limburgs praten.  
praten taal

Praten in een dialect, naast Nederlands praten, stimuleert tweetaligheid, blijkt uit onderzoek. ‘Dat betekent dat er een aantal hokjes en kastjes in je brein worden aangemaakt. Dat is handig als je straks andere talen gaat leren, zoals Frans of Duits. Niet onbelangrijk in deze grensstreek’, aldus directeur Raymond Clement.

Dialect natuurlijker dan Nederlands

Ook ouders waarderen het Limburgs, vertelt de moeder van een kind op de peuteropvang in Beek. ‘Ik vind het heel goed dat ze op de opvang extra aandacht hebben voor de Limburgse taal, want dat is deel van de cultuur hier. Mijn dochter wordt opgevoed in het Limburgs, we spreken thuis dialect. Voor haar is dat natuurlijker dan het Nederlands.’

Raad van Europa

Wordt er wel genoeg gedaan om het spreken van dialect aan te moedigen? Dat controleert de Raad van Europa deze week in Maastricht. Het Limburgs is samen met het Fries en Nedersaksisch – dat in Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen wordt gesproken – een van de drie streektalen in Nederland. De Raad van Europa houdt bij hoe het gaat met regionale talen in Europa. In Limburg kijkt de raad onder meer of de streektaal wel genoeg bevorderd wordt.

Helft van Limburgers spreekt dialect

Volgens het Meertens Instituut, dat onderzoek doet naar taal in Nederland, spreekt bijna de helft van de Limburgers thuis dialect. Bijna 40 procent van de Friezen doet dat, en een derde van de Drentenaren praat thuis Nedersaksisch. Dialect wordt wel steeds minder gesproken.

Meertalige kinderopvang heeft geen negatief effect op het Nederlands van de kinderen. Dat is de belangrijkste conclusie uit het net verschenen rapport ‘Meertaligheid in de kinderopvang’, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van het ministerie van SZW. De praktijkervaringen zijn heel positief en het sein staat nu op groen voor aangepaste wetgeving. Lees hier meer in het artikel ‘Groen licht voor meertalige kinderopvang’  [PREMIUM] >>

Bron: NOS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.