Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderen leren eerder vreemde taal op school

Basisscholen krijgen meer ruimte om hun leerlingen Engels, Duits of Frans te leren. Vanaf 1 augustus 2015 mogen zij 15 procent van hun lessen in een van deze talen geven. Het hoeft niet alleen om taalles te gaan, maar ook andere lessen mogen in de vreemde taal worden gegeven, zoals gym of biologie.
Kinderen leren eerder vreemde taal op school
Foto: ANP

Het kabinet is vrijdag akkoord gegaan met een voorstel hiertoe van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). Doel is dat scholen meer internationaler onderwijs kunnen aanbieden, wat ouders en scholen vaak willen. Nu zijn alleen Nederlands en Fries de toegestane instructietalen. Engels is wel verplicht en scholen mogen ook Duits of Frans aanbieden, maar straks krijgen ze meer mogelijkheden om die talen in te zetten.

Jong geleerd…

Uit onderzoek blijkt dat kinderen een vreemde taal beter onder de knie krijgen als ze die op jongere leeftijd en spelenderwijs meekrijgen. Dan spreken ze de taal beter dan de kinderen die dit pas in groep 7 of 8 leren. De afgelopen jaren is een proef gehouden met lesgeven in een vreemde taal. Dat beviel zo goed dat alle scholen dat straks mogen.

Engels in de kinderopvang

Er zijn genoeg kinderdagverblijven die experimenteren met Engelse taal voor peuters. Bij KION in Nijmegen bijvoorbeeld kunnen veertien peuters een half uurtje spelenderwijs Engelse les krijgen. Ouders kunnen hun kind hiervoor aanmelden. Lees meer

Les in het Engels

Daarnaast begint na de zomer een proef van 5 jaar waarin 12 basisscholen 30 tot 50 procent van de onderwijstijd in het Engels, Duits of Frans mogen geven. Volgend jaar komen daar nog acht scholen bij.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.