Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen kunnen beter rekenen

Kinderen kunnen beter rekenen

Kinderen in groep 4 rekenen beter dan in 2008. In groep 8 zijn de prestaties over de hele linie verbeterd, zowel de taal- als rekentoetsen. De verschillen zijn klein, maar het lijkt erop dat de extra inzet van veel scholen z’n vruchten afwerpt.

Profiteren
Zo’n tweeduizend scholen hebben de afgelopen paar jaar met subsidie van het ministerie van onderwijs gewerkt aan beter taal- en rekenonderwijs, vaak geholpen door deskundigen van buitenaf. De bedoeling was dat ook andere scholen zouden profiteren van de opgedane ervaringen. Toen het kabinet in 2008 bekend maakte dat de prestaties omhoog moesten, heeft Cito de prestaties van kinderen bijgehouden.

Geen conclusies
De onderzoekers vinden de verschillen te klein om er verstrekkende conclusies aan te verbinden. Drie jaar is te kort om grote eenduidige verschillen te mogen verwachten, zeggen zij. Daarvoor gaan veranderingen in het landelijke onderwijsniveau eenvoudigweg te langzaam.’ Toch spreken de onderzoekers van ‘duidelijk een positieve trend’. Als deze goede lijn nog een aantal jaren doorgetrokken wordt, voegen ze eraan toe, dan wordt er na verloop van tijd een serieuze stijging verwezenlijkt.

Goed teken
Vooral het gegeven dat de verbeterde prestaties in groep 8 zich over de hele linie voordoen, is volgens het Cito een goed teken. Bij taal gaat het bijvoorbeeld niet alleen om woordenschat en spelling, maar ook om leesvaardigheid.

Bron: Trouw
Foto: Stock.XCHNG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.