Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

Kinderen in de kinderopvang zijn vaker dik

Kinderen in de kinderopvang zijn vaker dik

Peuters die naar een kinderdagverblijf gaan zijn vaker dik dan peuters die thuisblijven. Dat stelt bewegingswetenschapper Jessica Gubbels van de Univerisiteit van Maastricht. Oorzaak: op het kinderdagverblijf blijken kinderen vaak meer te eten dan thuis.

Gezellig aan tafel
Als pedagogisch medewerkers met kinderen gezellig aan tafel gaan, nodigt dat kinderen uit om meer te eten. Soms mogen peuters pakken wat ze willen waardoor ze nog meer gaan eten. Gubbels raadt aan om meer onderzoek te doen naar de wisselwerking op het gebied van voeding tussen thuis en het kinderdagverblijf. Zij promoveert volgende week met haar onderzoek naar het lichaamsgewicht van jonge kinderen aan de Universiteit van Maastricht.

Behandeling overgewicht helpt vaak niet
Een andere conclusie uit haar onderzoek is dat de behandeling tegen overgewicht vaak niet helpt als kinderen al te dik zijn. Het ontwikkelen van overgewicht begint tussen de 2 en 6 jaar. ‘Preventie op heel jonge leeftijd is daarom heel essentieel om de obesitasepidemie tegen te gaan’ zegt Gubbels. Zij zag verder nog dat tweejarige peuters meer snacken en frisdrank gebruiken als ze vaak voor de televisie of achter de computer mogen zitten. Maar Gubbels zag ook dat het verbieden van snoepen aan kinderen tussen de 5-7 jaar  niet veel zin heeft.

17 REACTIES

  1. Ik zelf werk ook op een kdv. Hier zie je inderdaad dat kinderen meer brood eten dan thuis. Als kinderen thuis zijn krijgen ze natuurlijk ook chips en snoep en dat geven wij niet. Wij gaan ook altijd naar buiten tenzij het heel erg slecht weer is. Buiten kunnen de kinderen lekker rennen, fietsen enz. En ik denk als kinderen thuis zijn dat ze niet zo vaak naar buiten gaan met minder mooi weer wat wij dan wel weer doen.

  2. Lees alle reacties
  3. Overgewicht onder kinderen is een sterk groeiend probleem met alle gevolgen van dien! Samen met de ouders hebben medewerkers van de kinderopvang een belangrijke rol in het aanleren van gezonde eetgewoonten. Door de medewerkers te informeren en handvatten aan te reiken om een gezond en gevarieerd voedingsbeleid te voeren, levert de kinderopvang een belangrijke bijdrage aan het voorkómen van overgewicht! Het is daarom verstandig om regelmatig uw assortiment aan voedingsmiddelen onder de loep te nemen ten aanzien van verzadigd vet en het zoutgehalte in producten en het gebruik van rauwkost en fruit tijdens de eetmomenten. Ook is het goed medewerkers voor te lichten over het belang van gezonde voeding en waaruit een volwaardig voedingspatroon bestaat. Zij kunnen vervolgens hun kennis toepassen in de praktijk en dat komt de gezondheid van de kinderen ten goede.

  4. Ik ben al 8 jaar vestigingsmanager in de kinderopvang. Binnen onze twee vestigingen in Arnhem, samen goed voor meer dan 100 kinderen, is geen enkel kind werkelijk te dik. Je hebt wel eens een uit de kluiten gewassen baby of al te goed doorvoede peuter. Naarmate ze meer gaan lopen en bewegen gaat dat er vanzelf af. Ons voedingsbeleid stemmen we af met de ouders en we geven ook advies.
    Onze vestigingen staan toevallig beide in een ‘betere wijk’. Graag zou ik willen weten in welke kdvs/wijken dit onderzoek is uitgevoerd. Zoals we allen weten zijn kinderen van lageropgeleiden/allochtonen vaker te dik dan van hogeropgeleide ouders.
    Betrek dat er eens bij en de uitkomst is misschien wel heel anders.

  5. Voedingsbeleid moet bloedserieus genomen worden. Om tot een goed en werkbaar voedingsbeleid te komen hoef je gelukkig zelf het wiel niet uit te vinden.
    Na een bezoek aan een diëtiste weet je meteen waar je op moet letten. We waren voor het bezoek al van plan om zo mogelijk alleen biologische en fairtrade produkten te serveren. De diëtiste hielp ons ook uit de droom over de vette kaas, worst – het ‘eerst hartig en daarna zoet’, dat de toegevoegde waarde van variatie zwaar overschat wordt, eten in porties, hoeveelheden en meer van zulks.
    Kortom – praat een keer met een diëtist!

  6. Kinderen ontwikkelen hun smaak- en voedselvoorkeur al op jonge leeftijd. De Stichting Kinderopvang Spaarne (SKOS) speelt daar op al haar kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvanglocaties op in met een goed doordacht voedingsbeleid. Het eten en drinken dat de kinderen krijgen, bevat zo min mogelijk geraffineerde suiker en chemische toevoegingen als geur- kleur- en smaakstoffen.
    Ook met verjaardagen of de geboorte van een broertje of zusje, kun je, als je er even aandacht aan besteed, leuke traktaties verzorgen die niet per definitie bol staan van de suikers en andere chemische stoffen. De SKOS heeft daarvoor een traktatiewijzer gemaakt met allerlei leuke, lekkere én gezonde suggesties die binnen het voedingsbeleid passen. Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw gaan natuurlijk ook niet ongemerkt voorbij. Wist je dat er ook biologische taai-taai en suikervrije pepernoten en speculaasjes te koop zijn?

  7. Kinderen ontwikkelen hun smaak- en voedselvoorkeur al op jonge leeftijd. De Stichting Kinderopvang Spaarne (SKOS) speelt daar op al haar kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvanglocaties op in met een goed doordacht voedingsbeleid. Het eten en drinken dat de kinderen krijgen, bevat zo min mogelijk geraffineerde suiker en chemische toevoegingen als geur- kleur- en smaakstoffen.
    Ook met feestelijke gelegenheden als verjaardagen of de geboorte van een broertje of zusje, kun je, als je er even aandacht aan besteed, leuke traktaties verzorgen die niet per definitie bol staan van de suikers en andere chemische stoffen. De SKOS heeft daarvoor een traktatiewijzer gemaakt met allerlei leuke, lekkere én gezonde suggesties die binnen het voedingsbeleid passen. Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw gaan natuurlijk ook niet ongemerkt voorbij. Wist je dat er ook biologische taai-taai en suikervrije pepernoten en speculaasjes te koop zijn?

  8. Op ons kinderdagverblijf letten wij erg goed op wat kinderen te eten krijgen. We hebben in ons organisatie een speciaal voedingsbeleid waarin staat wat kinderen het beste kunnen krijgen en hoeveel. Zo word er onder aan kinderen onder 1 jaar geen zoet gegeven, maar als ouders naar ons toe komen zeggen ze dat het kind (die onder een jaar is) slecht eet en alleen nog maar appelstroop of jam op de boterham wil. Dus geef aub niet alle kinderdagverblijven de schuld. Bij ons ligt het vaak aan de ouders dat de ouders de kinderen al kennis laten maken met zoet!!
    Ook met feestjes zeggen wij tegen de ouders dat het een gezonde traktatie moet zijn zoniet dan hebben wij een alternatief op de groep liggen en leggen wij de traktatie in het mandje zodat de ouders zelf kunnen beslissen of de kinderen het mogen opeten.
    Tuurlijk gaat het op vele kinderdagverblijven anders.. maar bij ons ligt het aan de ouders dan aan ons.

  9. Hoezo heeft het verbieden van snoep bij jonge kinderen geen zin. Juist nu heeft het nog zin als je later begint ben je te laat. Ik heb mijn kinderen nooit snoep gegeven en nu vragen ze er nooit na. De enigste plek waar ze snoep krijgen is op de creche op school of bij andere kinderen. Nou dat lijkt me meer als voldoende.

  10. In vergelijking wat kinderen van 4 mee naar school krijgen eten kinderen op de opvang inderdaad veel. rond 10 uur fruit/cracker rond 12 uur brood/warm eten rond 3 uur fruit/cracker rond 5 uur soepstengel o.i.d.
    Toch denk ik dat de grootste oorzaak in het voedingsbeleid de keuze van de voedingsproducten is. Ik heb voor best wat kinderopvangorganisaties gewerkt en er was er bijvoorbeeld maar 1 die de vette smeerworst verbood.
    Vaak word de goedkooste limonade/smeerkaas/brood gebruikt. Iets wat ik zelf niet eens wil eten, gezien de kleur geur en smaakstoffen.
    Nu ik voor mezelf ben begonnen is de keuze dus duidelijk. Biologisch en vers. Lekker vaak buiten spelen!!

  11. Hallo daar allemaal.
    Ik werk zelf pas 3 jaar op een kdv. Kinderen eten elke dag fruit ongeveer 1 stuk of soms 1,5 stuk met kind. Daar drinken ze water, diksap of roosvicee. Ook hebben wij het beleid om 25% van de dag buiten te zijn. Maar zowel binnen als buiten komen zij aan hun beweging. Ze eten aan de hand van de leeftijd het aantal boterham. Wat ook telt bij ons is dat kinderen inderdaad zoveel mogen eten als zij willen in zekere maten. Zo leer je kinderen naar hun eigen lichaam te luisteren wanneer ze genoeg hebben ook genoeg aangeven. Wij geven daarbij water, diksap, roosvicee of melk. Net wat ouders willen. Vaak 1 hele beker vol. ’s middags tijd voor een koekje (soepstengel, cracot, rijstewafel of cracker. Daarbij dezelfde keuze aan dranken. Onze voeding is zelfs voorgeschreven door dietisten!!! Het beleg voor op brood bestaat ook nog slankie smeerkaas, smeerworst, stroop, vruchtenhagel en gestampte muisjes. Met de feestdagen krijgen ze soms ongeveer 3 snoepjes maar ook gezond aangeboden (wortels, druiven, paprika, kaas, komkommer) Nee hoor ik voel me niet aangesproken

  12. Het klinkt nu alsof het de schuld van de creches is dat de kindjes die daar zijn teveel en te slecht eten. Ik denk dat het komt omdat ouders een schuldgevoel hebben en dat op die manier goed willen maken door NERGENS nee op te zeggen. Neeej het moet niet gekker worden!!!!

  13. ik werk zelf al 9 jaar in de kinderopvang en vind dit artikel ook gekleurd, bij ons hebben we een voedingsbeleid en houden we de wensen van de ouders aan, kipfilet op brood gaat net zo goed bij ons als iets smeerbaars en als ze het r wel afeten eten ze hun boterham inderdaad droog, zo drinken wij ’s middags na het slapen thee en krijgen ze bij ons het snoep van een traktatie mee naar huis. Bewegen doen de kinderen de hele dag door op en in onze ruimtes te spelen, ook hebben wij een beweegkriebel leidster die allerlei leuke spelletjes bedenkt en die kunnen binnen en buiten

  14. Ja dat zei u allemaal al bij uw eerste reactie. Kijk naar het pedagogisch beleidsplan zoals van den Berg zegt en zoek een kdv dat bij u past. Kipfilet is niet zo’n goede oplossing op een kdv, veel kinderen eten dit er vanaf en blijven met een kale boterham zitten. Maar als je daar op staat moet je het inderdaad zelf meegeven.

  15. Ja dat zei u allemaal al bij uw eerste reactie. Kijk naar het pedagogisch beleidsplan zoals van den Berg zegt en zoek een kdv dat bij u past. Kipfilet is niet zo’n goede oplossing op een kdv, veel kinderen eten dit er vanaf en blijven met een kale boterham zitten. Maar als je daar op staat moet je het inderdaad zelf meegeven.

  16. Buiten spelen doen wij minimaal 1 x per dag maar als het weer het toelaat 2 x. Zulke dingen staan in het pedagogisch beleidsplan zul je je daar even in moeten verdiepen. En binnen kan je net zo actief bezig zijn als buiten als je de ruimte hebt en die is er meestal wel in de vorm van een speelstraat, speellokaal of gymzaal

  17. Wat betreft de eerste reactie, misschien is het verstandig om over te stappen naar een ander kdv. Ik werk zelf op een kdv en wij volgen precies de wensen van de ouders. Max 2 of 3 boterhammen is max 2 of 3 boterhammen. Smeerkaas en worst doen wij er niet al te dik op en zo ook met de appelstroop en pindakaas. Snoepen doen we ook niet, wordt allemaal mee naar huis gegeven en moeten de ouders zelf maar kijken of ze het geven of niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.