Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kinderen in de kinderopvang zijn slimmer

Kinderen in de kinderopvang zijn slimmer

Jonge kinderen die naar de kinderopvang gaan zijn slimmer, socialer en hebben meer zelfvertrouwen dan hun thuisblijvende leeftijdsgenoten. Dit concludeert ontwikkelingspsycholoog Elly Singer van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Complexer gedrag
Het samenspel met leeftijdsgenootjes zorgt ervoor dat kinderen complexer gedrag vertonen. Elly Singer vertelt: ‘Ze kijken wat een ander doet en imiteren dat, maar dagen elkaar ook uit. Zo leren kinderen nieuwe vaardigheden. Ze bouwen bijvoorbeeld complexere torens en spelen meer rollenspellen.’ Overigens vindt Singer wel dat kleine baby’s over het algemeen wel gebaat zijn bij thuisblijven.

Voorsprong
Volgens Singer worden kinderen die veel met vriendjes spelen motorisch vaardiger, socialer en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Door ’te doen alsof’ leren kinderen bovendien na te denken over sociale situaties. ‘Vaardigheden die een brede basis geven die ze nodig hebben voor een goede ontwikkeling’, zegt Singer. ‘Dat geeft ze een voorsprong.’ In de Volkskrant zegt Singer dat kinderen veel leren van spelgenoten. Volwassenen zijn vooral nuttig voor de taalontwikkeling van het kind, en de emotionele veiligheid.

Alles samen in de groep
Het groepsgebeuren op een kinderdagverblijf zorgt ervoor dat kinderen makkelijker ergens in meegaan. Singer: ‘Thuis wil je toch vaak dat iets sneller gebeurt: nu eten of even opruimen. Een kind past zich niet aan jouw ritme aan. Op de crèche doen ze alles met z’n allen. Dan zijn er veel minder disciplineproblemen. Kinderen kopiëren elkaar vanzelf.’

Bron: Spitsnieuws.nl/Volkskrant

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.