Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘IKC’s zijn niet meer weg te denken’

Er is de afgelopen jaren veel bereikt op het gebied van integrale kindcentra, stelt Gijs van Rozendaal, voorzitter van de regiegroep Kindcentra 2020 en PACT voor Kindcentra. Toch wordt er ingezet op een lobby richting politiek Den Haag.
IKC-dag
iStock

De plannen voor een lobby zijn opmerkelijk, want PACT voor Kindcentra zette zich de afgelopen jaren juist in voor besluitvorming buiten politiek Den Haag om. Dit omdat er in het regeerakkoord te weinig aandacht voor kindcentra zou zijn.

Deze keuze heeft een grote impact gehad op de praktijk, aldus Gijs van Roozendaal. De resultaten zijn onder meer:

  • Een BTW handreiking die aanknopingspunten biedt om onder condities het BTW issue op te lossen.
  • Een landelijk speelveld waarin elke school of grote kinderopvangorganisatie bezig is met het versterken van de samenwerking en de vorming van kindcentra. Dit blijkt onder meer uit het Oberon rapport Samenwerking in beeld 2.
  • Een Manifest kinderopvang, opgesteld door BMK, BK en BOinK. In dit manifest wordt gepleit voor de positionering van kinderopvang als volwaardige partner in de samenwerking met het onderwijs.
  • Een beroepsbeeld Medewerker Integraal Kindcentrum dat laat zien welke rollen in kindcentra aanwezig kunnen zijn. Het biedt een team inzicht om te komen tot een samenhangend geheel van rollen en taken en ook met doorgaande carrière mogelijkheden.
  • Een viertal wetenschappelijke onderzoeken en filmpjes waarin onder meer kinderen vertellen over hun kindcentrum.

Plannen voor de toekomst

De plannen voor de toekomst omvatten onder meer:

  • Een projectvoorstel om te komen tot één integraal toezichtkader. Dit in overleg met de ministeries van SZW, OCW en VWS.
  • Een gezamenlijke pleitnotitie voor een toegangsrecht voor elk kind van 0-4 jaar. Dit in samenwerking met donder meer BK, BMK en BOinK.
  • Een aantal bestuurders van grote werkgeversorganisaties heeft zich verenigd in het platform ‘De toekomst van de arbeid’. Kindcentra 2020 is toegetreden tot dit platform, dat werkt aan een voorstel voor één visie op hoe de voorzieningen van 0-12 jaar te organiseren.
  • In het verlengde hiervan wordt er een gerichte lobby ingezet voor de verkiezingen voor de Tweeden Kamer in maart 2021.
  • Ook komen er vijf nieuwe onderzoeken om nog beter in beeld te brengen wat het effect van kindcentra is op de ontwikkeling van kinderen.

De conclusie van dit alles is volgens Gijs van Rozendaal dat kindcentra niet meer weg te denken zijn. ‘Het draagvlak voor deze ontwikkeling is enorm verbreed. De vraag of kindcentra een modegril zijn of slechts een marketingterm is ondubbelzinnig beantwoord: de ontwikkeling van kindcentra is een blijvertje en vormt een inspirerend perspectief voor een andere inrichting van de samenhang tussen kinderopvang, jeugdhulp en onderwijs. De vraag of en hoe zich dat in 2021 in politiek beleid vertaalt wordt nog een spannende.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.