Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kind kilo lichter na weren limonade

Limonade

Kinderen geen suikerhoudende dranken zoals sap, limonade of frisdrank geven, helpt bij het bestrijden van overgewicht. Dat stelt onderzoeker Martijn Katan van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Katan en zijn collega’s gebruikten een groep van 600 Nederlandse kinderen tussen 5 en 11 jaar als proefpersoon. Deze kinderen namen al dagelijks sap of limonade mee naar school om op te drinken in de ochtendpauze. Dat vervingen ze door een blikje. De ene helft van de kinderen kregen elke dag een blikje limonade met suiker, de andere groep limonade met zoetstof, de lightvariant dus. Na 1,5 jaar bleek de laatste groep 1 kilo lichter dan de eerste groep. Dat verschil was verklaarbaar door minder lichaamsvet.

Meer eten
Volgens de onderzoekers lijkt het voor de hand te liggen dat je afvalt als je minder suiker binnenkrijgt. Maar kinderen hadden ook de verminderde suikerinname kunnen compenseren door meer te eten. Dat bleken ze niet te doen.

Kraanwater nog beter
De wetenschappers benadrukken wel dat kraanwater beter is dan light dranken,zowel voor de tanden als voor het milieu, maar dat hebben ze bewust niet gebruikt omdat ze niet wilden dat de kinderen wisten of ze een gesuikerd of een niet-gesuikerd drankje meekregen. De onderzoekers publiceerden vrijdag hun bevindingen in The New England Journal of Medicine.

Minder hartproblemen later
De Hartstichting noemt het belangrijk nieuws voor opvoeders. ‘Op lange termijn heeft slechts één glas minder limonade per dag dus al een enorm gunstig effect op het gewicht van een kind’, aldus voedingsdeskundige Ineke van Dis. ‘Het scheelt een kilo gewicht in anderhalf jaar. Dat is een belangrijke conclusie, want voor een kind betekent een gezond gewicht dat hij of zij later minder kans heeft om hartproblemen te ontwikkelen’, aldus Van Dis.

Bron: ANP
ANP Photo, Koen Suyk

2 REACTIES

  1. Inderdaad zijn light dranken geen alternatief. Kinderen vanaf hun allereerste dag op deze planeet geen suiker geven, dus geen gewenning. En dan is dat NIET zielig! Voor ouders een hele klus, want er wordt overal zóveel suiker toegevoegd, maar het is op allerlei gebieden de moeite dubbel waard.

  2. Lees alle reacties
  3. Nu nog een volgend onderzoekje….wat doen chemische zoetstoffen met een kind…… Stop je kind daar vol mee, dan stop je het in feite vol met ‘plastic’. Hoe gezond is dat.
    Mijn oplossing, meer bewegen, nog eens meer bewegen, en dan nog wat meer bewegen. En wat minder achter allerlei schermpjes zitten door kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.