Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijkje over de grens

Kijkje over de grens

Een kijkje over de grens

Kinderopvang vind je over de hele wereld. We hebben nog veel te weinig in de gaten hoeveel we kunnen leren van andere professionals. Even gluren bij de buren is al spannend, laat staan als het in een heel ander land is. Toch hoeft niet iedereen opnieuw het wiel uit te vinden. In sommige landen zijn ze op pedagogisch gebied veel verder dan wij. Buitenruimtes zijn om te smullen. Soms juist kun je je ook verbazen hoe ver een land nog achterloopt met de kinderopvang.

De redactie selecteerde vier artikelen die je meenemen naar een ander land. Kan je van je buitenlandse collega’s leren? Of ontdek je juist dat je het in je eigen werk helemaal zo slecht nog niet doet? Gluur met ons mee!

* Kijkje in Slowakije. Kinderopvang in Slowakije waar moeders als ze het willen drie (!) jaar kan thuisblijven met behoud van haar baan. Op de Slowaakse kinderopvang vind je in ieder geval geen baby’s.

* Puur natuur tegenover strakke educatie. Twee uiterste kinderopvangsystemen met elkaar vergeleken. Het vrije Noorwegen en de gestructureerde Verenigde Staten. Welke lijkt het meest op ons?

* Vies, moe en gelukkig. De buitenruimtes in Denemarken behoren tot de indrukwekkendste van de wereld. We gingen mee en vielen van de ene verbazing in de andere.

* Zo gaat het in Zweden. Ook in Zweden bestaan bso’s. Marjan huiskes werkte jaren lang in de kinderopvang in Zweden en vertelt hoe het er daar aan toegaat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.