Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kiekeboe’ stimuleert cognitieve ontwikkeling van baby’s

Veel baby’s zien al in de eerste maanden na hun geboorte de humor van dingen in. Dit helpt hen bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
humor opa
© lolostock / Getty Images / iStock

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol onderzochten de humorbeleving van baby’s en peuters. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen al na een of twee maanden bepaalde dingen grappig vinden. De baby’s waarderen verschillende vormen van fysieke, visuele en auditieve humor. Denk aan gekke bekken trekken, vreemde stemmetjes gebruiken en ‘kiekeboe’ zeggen.

Baby’s jonger dan één jaar beleven vooral plezier aan reacties van andere mensen. Denk maar aan iemand die doet alsof hij heel hard schrikt. Twee- tot driejarigen zijn eerder fan van ‘onzinhumor’, bijvoorbeeld zinnen als ‘honden zeggen kwaak’. Vanaf de leeftijd van drie jaar werken woordspelingen en ruwe uitdrukkingen het best.

Verbeeldingskracht

Bewust een komische noot toevoegen helpt kinderen ook om cognitieve vaardigheden te ontwikkelen, zoals verbeeldingskracht. Volgens hoofdonderzoeker Elena Hoicka  is het belangrijk om instrumenten te ontwikkelen die kunnen achterhalen hoe humor zich ontwikkelt. Het onderzoek kan volgens haar worden gebruikt als hulpmiddel voor jonge opvoeders en om verschillen in de ontwikkeling bij kinderen te vermijden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.