Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Keuze uit twee taal- en interactietrainingen

Vanaf 16 december is subsidie beschikbaar om taal- en interactietrainingen aan te vragen. Dit maakt Bureau Kwaliteit Kinderopvang bekend. Pedagogisch medewerkers en gastouders kunnen trainingen volgen en er zijn train-de-trainer trainingen voor leidinggevenden en stafmedewerkers van kinderopvangcentra en bemiddelingsmedewerkers van gastouderbureaus. Er is uiteindelijk slechts keuze uit twee trainingen.
Keuze uit twee taal- en interactietrainingen
Foto: ANP

Van de vijf bureaus die een training hebben ontwikkeld voor het verbeteren van de taal- en interactievaardigheden, zijn alleen het Nederlands Jeugdinstituut en Sardes overgebleven. Het NJi biedt de training ‘Oog voor interactie’ en Sardes biedt de training ‘TINK’. De opdrachten voor Vyvoj, de Kinderopvang Academie en Timpaan zijn bij de laatste selectie afgevallen.

Effectieve trainingen

Er is in totaal 15 miljoen euro beschikbaar om de taal- en interactietrainingen van pedagogisch medewerkers en gastouders te verbeteren. Met name op de educatieve vaardigheden (praten en uitleggen, stimulering van de ontwikkeling en het begeleiden van interacties tussen kinderen) valt nog veel winst te halen. De ontwikkelde trainingen zijn speciaal gemaakt voor de kinderopvangpraktijk en het verbeteren van taal en interactie van beroepskrachten. Het is nog niet duidelijk of de trainingen straks effectief zijn. BKK zegt in te steken op de monitoring van de effectiviteit.

Hoogleraren

De selectie van de trainingen ging niet zonder slag of stoot. Hoogleraren waren het niet eens over de eerste selectie van de trainingen en een aantal van hen, onder wie Louis Tavecchio en Ruben Fukkink, stapte uit de adviescommissies van BKK. Zij zouden minstens één van de vijf trainingen niet geschikt vinden voor het subsidietraject omdat deze niet bewezen effectief zouden zijn. Volgens de hoogleraren zou geld een te grote rol hebben gespeeld bij de eerste selectie. Nadat de ruzie weer was bijgelegd, ging het BKK-bestuur weer in gesprek en kwamen de hoogleraren bijna allemaal weer terug.

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft er alle vertrouwen in dat Bureau Kwaliteit Kinderopvang de orde herstelt. Asscher ziet geen reden om zich hiermee te bemoeien. Kamerleden begrijpen niet waar het vertrouwen van Asscher op gebaseerd is. Zij gaven tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer aan zich zorgen te maken over het functioneren van BKK. Lees meer

Aanvragen

De onrust zorgde voor een flinke vertraging in de procedure. De subsidie zou eerst al in de zomer van 2014 beschikbaar komen, maar komt nu op 16 december beschikbaar, als de regeling in de Staatscourant is gepubliceerd. Het aanvragen van de subsidie kan via het Agentschap SZW

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.