Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kamp rekent op doorgaan bezuinigingen 2013

PvdA

Minister Kamp van Sociale Zaken gaat ervan uit dat de bezuinigingen in de kinderopvang voor 2013 gewoon door zullen gaan. Dit ondanks uitspraken van de lijsttrekkers van het CDA en de VVD en eerder gedane beloften van GroenLinks en de PvdA om de bezuinigingen voor 2013 terug te draaien.

De bezuinigingen houden in dat mensen met een gezamenlijk inkomen van ongeveer 118.00 euro en hoger vanaf 2013 helemaal geen kinderopvangtoeslag krijgen voor hun eerste kind. Ook mensen met een lager inkomen krijgen te maken met een verlaagde kinderopvangtoeslag voor hun eerste kind.

Kamervragen
Tweede Kamerlid Mariette Hamer wilde van minister Kamp weten of de uitspraken van onder andere Van Haersma Buma en Rutte inderdaad leiden tot het terugdraaien van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag en stelde hierover Kamervragen. Kamp kent de uitspraken, maar verwacht dat er geen meerderheid is in de Kamer om de bezuinigingen van 2013 volledig terug te draaien.

Niet te optimistisch
Kamp concludeert dat de voorstellen van partijen om de bezuinigingen van 2013 terug te draaien ten koste gaan van andere maatregelen die ook de kinderopvang treffen. Dat bevestigt ook de analyse van Bureau Buitenhek. Zij waarschuwde onlangs om niet te optimistisch te kijken naar 2013 en niet te verwachten dat de schade voor de kinderopvang wel zal meevallen.

Maatregelen
Zo willen de PvdA, CDA, GroenLinks en D66 de extra kosten goedmaken door een andere inkomensdefinitie voor de toeslagtabel te hanteren. Ouders worden in een hoger inkomenstarief ingedeeld, onder andere doordat de aftrek hypotheekrente en de ‘eigen woning forfait’ vervalt. Zij ontvangen dus minder toeslag. De VVD en PVV willen doelgroepouders uitsluiten van kinderopvangtoeslag en D66 wil ouders die gebruik maken van gastouderopvang de kinderopvangtoeslag ontzeggen.

Wetswijziging
Een aantal van die maatregelen vraagt om een wetswijziging en zijn volgens Kamp niet op korte termijn te realiseren. ‘Ik ga er dan ook vanuit dat de vormgeving van de kinderopvangtoeslag 2013 uiterlijk 15 oktober gepubliceerd zal worden’, zegt kamp. Volgens hem blijft de kinderopvang ook in 2013 toegankelijk en betaalbaar.

Download hier de Kamervragen van Mariette Hamer >>

ANP Photo

3 REACTIES

 1. Als u kinderen heeft moet u vele zaken goed regelen, zo ook de kinderopvang. Welke crèche is de beste plek waar mijn kind naar toe kan gaan en wat zijn de kosten voor kinderopvang, zijn vragen die vaak gesteld worden door ouders. De kinderopvangtoeslag 2013 is in feite een tegemoetkoming van het Rijk voor de kosten van de kinderopvang van uw kind of kinderen. Deze kan variëren naar mate van de grootte van een gezinsinkomen. Zo zijn er een aantal zaken bij de kinderopvangtoeslag 2013 waarbij u goed op moet letten.
  Om de kinderopvang enigszins betaalbaar te houden, zijn er een aantal regels aan verbonden zodat de kinderopvangtoeslag 2013 voor elke gezin bekostigd kan worden naar mate van draagkracht. Op deze manier blijft de kinderopvang betaalbaar en is de kwaliteit van de kinderopvang gewaarborgd. U hebt recht op kinderopvangtoeslag 2013 als u werkt of op een opleiding volgt die er voor zorgt dat u op niet al te lange termijn een betaalde baan kunt krijgen. Het komt er dus op neer dat u in alle gevallen moet of wilt werken, anders heeft u geen recht op deze toeslag.
  Bron: <a href=’http://www.zorgtoeslag2013.com/kinderopvangtoeslag-2013/’ title=’kinderopvangtoeslag 2013′ target=’_blank’>kinderopvangtoeslag 2013</a>

 2. Lees alle reacties
 3. Zo blij, dat wij het met onze werktijden zo kunnen regelen dat we maar een middag BSO nodig hebben. Waarom? Omdat we die middag nog zelf kunnen betalen ook, en niet meer afhankelijk zijn van de politieke wind die er waait, of onze kinderen met veel plezier bij de BSO kunnen gaan spelen of niet. Wij zijn klant van dat bedrijf, maar de overheid bepaalt of je je dat kunt permiteren of niet, het is te belachelijk voor woorden bij zo’n voorziening die als basis zou moeten kunnen gelden voor elk kind en voor elke werkende ouder.
  Daarnaast ben ik ook nog werknemer in de branche kinderopvang….. Een branche waar banenverlies aan de orde van de dag is…. Nog even en minister Kamp heeft me precies waar hij me hebben wil, werkeloos en als vrouw thuis bij mijn kinderen.
  Wrang hoor, zeker na alle investering in mijn opleiding op HBO niveau…..

 4. Als ik in mijn omgeving kijk en mensen er over hoor, collega’s dan ‘passen de opa’s en oma’s massaal op als gasthouder en de ouders vangen het geld. Dit is niet nodig en hier is gastouderopvang niet voor bedoelt. Ik vind ook dat gasthouders dezelfde opleiding moeten hebben als mensen die op een kdv werken. En het 4 ogen principe moet ook v.d. gasthouder gelden. Zoniet dan geen vergoeding meer. De gastouder heeft dan zelf de keuze. Voldoen ze hieraan. Prima. Dan het vergoeden. Anders allemaal maar naar de kinderdagverblijven

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.