Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamp pakt hoge leges gastouderopvang aan

Leges

Minister Kamp heeft een aantal gemeenten op de vingers getikt omdat ze te hoge leges vraagt voor de registratie van gastouders in het Landelijk Register Kinderopvang. De leges die hiervoor in rekening worden gebracht variëren van 18 tot soms wel 1000 euro.

Grote verschillen
De VGOB (Vereniging GastOuderBranche) heeft hierover geklaagd omdat het vreesde dat te hoge leges een drempel zouden kunnen zijn voor gastouders om zich in te schrijven. Uit onderzoek van de minister blijkt dat dit wel degelijk het geval is. In gemeenten met hoge inschrijfkosten voor gastouders zijn iets minder gastouders ingeschreven dan in gemeenten met lage kosten. Opvallend is wel dat de gemeenten die hoge kosten berekenen voor de inschrijving vaak gemeenten zijn met veel gastouders (5 op 100 inwoners, terwijl het gemiddelde 2,8 gastouder per 100 inwoners is).

Wijzigingen gratis
Kamp vindt het onwenselijk dat hoge legekosten een drempel kunnen zijn voor gastouders om aan de slag te gaan. ‘Dat vind ik een ongewenst effect, gezien de waardevolle opvangvorm die gastouderopvang is.’ Ook vindt de minister het ongewenst dat gemeenten nog langer kosten berekenen voor het verwerken van wijzigingen in het Landelijk Register Kinderopvang.

Actueel LRK
Hoge kosten zouden een drempel kunnen betekenen voor gastouders om wijzigingen door te geven met als gevolg een niet actueel Landelijk Register Kinderopvang. Bijkomend gevolg is dat de GGD zich naar aanleiding van de niet kloppende lijst meldt op adressen waar geen gastouderopvang gevestigd is met alle kosten van dien. De gemeenten in kwestie zijn per brief geïnformeerd over welk bedrag zij wel mogen berekenen voor inschrijving van gastouders. Dat deze kosten per gemeente verschillen is onoverkomelijk. Maar ze komen wel dichter bij elkaar te liggen dan nu het geval is.

Lees in de brief van minister Kamp zijn onderbouwing (pagina 3,4 en 5) >>

Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.