Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Kamp: extra bezuinigen op kinderopvang dreigt

Kamp: extra bezuinigen op kinderopvang dreigt

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) kan niet uitsluiten dat hij de komende jaren meer moet bezuinigen op de kinderopvang dan het kabinet al van plan was. Kamp gaf woensdag deze waarschuwing af, nadat in de Tweede Kamer diverse voorstellen werden gedaan die juist extra geld kosten.

Tegenvaller
Eerder dit jaar kreeg het kabinet nog een tegenvaller van 420 miljoen euro voor zijn kiezen door het groeiend beroep op de kinderopvangtoeslag. Kamp probeert bijna 300 miljoen euro hiervan elders op zijn begroting te vinden. Maar ‘of het lukt, weet ik niet’, zei hij.

Onzekere economische situatie
Ook wees de minister op de onzekere economische situatie en dat sommigen menen dat het kabinet extra moet ingrijpen om de overheidsfinanciën te saneren. Volgens Kamp is dit nu niet aan de orde. Als later mocht blijken dat extra bezuinigingen wel nodig zijn, zal hij daarbij alles bekijken op zijn begroting.
GroenLinks en de SP vroegen bij een volgende bezuinigingsronde de kinderopvang te ontzien. Maar Kamp zei niks bij voorbaat uit te sluiten.

Kosten
Het kabinetsplan is nu nog om 774 miljoen euro te bezuinigen op de kinderopvangtoeslag om te voorkomen dat de uitgaven stijgen naar 3,6 miljard in 2015. Dit moet worden beperkt tot circa 2,8 miljard euro. Vorig jaar bedroegen de kosten nog 3,3 miljard euro.

Bron: ANP
Foto: ANP Photo

5 REACTIES

  1. Bezuinigen moet, alleen de manier waarop dit in 2012 wordt gerealiseerd, zal de economie nou juist helemaal niet goed doen. De overheid loopt achter op ICT / automatisering en is daardoor niet in staat tot een genuanceerde regelgeving. De overheid is reeds sinds 2009 op de hoogte van een innovatief en duurzaam voorstel gebaseerd op digitalisering, dat op de lange termijn goed is voor de kinderopvangtoeslag. Het kan anders!

  2. Lees alle reacties
  3. Dit kabinet houdt zich alleen met de financiële beramingen bezig, niet met diepere samenhangen.
    Wil men de onbalans tussen jong en oud, ofwel de vergrijzing tegengaan, dan moet men vooral op deze wijze doorgaan met bezuinigen op de kinderopvangtoeslag. Het wordt hier dan al gauw een tweede China! Het land van de één kind gezinnen. Bezuigen kan ook duurzaam, zie voorstel bij http://www.aphras-gastouders.nl/aphra-s-visie.html

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.