Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet wil nieuw kinderopvangstelsel: maar wie voert dat uit?

DUO, de Belastingdienst Toeslagen, de Sociale Verzekeringsbank of het UWV? Wie is er straks verantwoordelijk voor het uitvoeren van het nieuwe kinderopvangstelsel per 1 januari 2025? Deze organisaties staan niet te springen om de klus aan te nemen en hebben ook niet de juiste instrumenten daarvoor in huis. Volgens Van Gennip staat de beoogde invoeringsdatum van 2025 nu al onder druk.
kabinet-wil-nieuw-kinderopvangstelsel-maar-wie-voert-dat-uit
freestocks-photos van Pixabay

Dat werd duidelijk in het debat over (bijna) gratis kinderopvang, afgelopen woensdag 16 november, meldt nu.nl.

Wie voert het uit?

In de komende zes maanden moet duidelijk worden hoe het nieuwe kinderopvangstelsel, waarbij de overheid 96 procent van de kinderopvang vergoedt ongeacht hoeveel ouders werken of verdienen, eruit komt te zien en wie het uitvoert. Dan gaat het nog niet eens over de praktische uitvoerbaarheid van dit kabinetsplan op de werkvloer met het groeiende personeelstekort, maar over de uitvoerende overheidsinstantie. ‘Er is niemand om dit stelsel uit te voeren en niemand om het werk in de kinderopvang te doen’, vatte Peter Kwint (SP) de twee belangrijkste problemen samen, meldt de Volkskrant.

Komende half jaar ‘cruciaal’

Volgens Van Gennip is het komende half jaar ‘cruciaal’ om deze onafgemaakte puzzel compleet te krijgen. ‘Het kan niet zo zijn dat we over een half jaar met onze handen in het haar zitten omdat we geen uitvoerder hebben’, zei Van Gennip.

Sector kan vraag nu al niet aan

Of dat heel spijtig is, is nog maar de vraag. Het huidige personeelstekort in de sector leidt nu al tot het tijdelijk of definitief sluiten van groepen en een hoog ziekteverzuim. BK-directeur Emmeline Bijlsma zei onlangs op NPO Radio 1 dat het mogelijk is dat de sector in de toekomst moet kiezen welke kinderen wel een opvangplek krijgen en welke niet. Wanneer kinderopvang bijna gratis wordt, is de voorspelling dat er in 2031 zeker 29.000 medewerkers te weinig zijn (cijfers CBS). Er wordt gevreesd dat de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang gaat lijden onder de plannen van het kabinet.

Vanuit verschillende hoeken klinkt kritiek op het kabinetsplan om kinderopvang voor 96 procent te vergoeden vanaf 2025. Zo waarschuwt het SCP dat dit plan schadelijk is voor de kwaliteit, de kansengelijkheid en de arbeidsparticipatie. Bureau Buitenhek dook naar aanleiding van deze kritiek in een eerder rapport van het SCP. Conclusie: de investering van 2,2 miljard euro aan belastinggeld levert geen maatschappelijk rendement op. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.