Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Kabinet investeert: alle peuters naar de opvang

Minister Asscher trekt dan nu toch geld uit om kinderopvang voor alle peuters mogelijk te maken. Dit blijkt uit uitgelekte Prinsjesdag-stukken die bij RTL Nieuws terecht zijn gekomen. Het kabinet trekt hiervoor 60 miljoen euro uit.
'We vinden het van groot belang dat het geld ten goede komt aan zowel kinderdagopvang als peuterspeelzalen zodat ouders zelf kunnen kiezen wat het beste bij hen past.'
'We vinden het van groot belang dat het geld ten goede komt aan zowel kinderdagopvang als peuterspeelzalen zodat ouders zelf kunnen kiezen wat het beste bij hen past.' - Foto: ANP

Het geld is bedoeld voor de groep peuters die buiten de kinderopvangtoeslag en de VVE-subsidies valt. In totaal gaat het om 37.500 peuters die nu niet naar de opvang gaan. Met de 60 miljoen euro die nu vrijkomt, kunnen twee dagdelen per week worden gefinancierd. Het geld gaat naar de gemeenten die zelf mogen beslissen hoe ze de opvang voor deze groep peuters gaan organiseren: in kinderdagverblijven of op een peuterspeelzaal.

Ontwikkelrecht

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij met de investering. De VNG pleit al jaren voor een ontwikkelrecht voor peuters en bedacht hiervoor meerdere scenario’s waaronder een gratis variant die het kabinet 815 miljoen euro moest gaan kosten. Ondanks gesprekken met minister Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker kwam er geen overeenstemming over ontwikkelrecht voor peuters. Minister Asscher viel vooral over de eis dat deze peuteropvang gratis moest zijn.

Segregatie

Met de 60 miljoen die nu vrijkomt, kan de groep peuters die tussen wal en schip dreigde te vallen alsnog naar de kinderopvang. Dat is goed nieuws zegt Gjalt Jellesma van BOinK tegen RTL Nieuws. ‘Alle kinderen moeten gewoon naar een goede voorschoolse voorziening kunnen gaan die voor ouders betaalbaar is.’ De investering maakt ook een einde aan de kritiek van onder andere de VNG dat de minister segregatie van peuters in de hand werkt door de kinderopvangtoeslag alleen te koppelen aan kinderen van werkende ouders en de VVE-subsidie aan kinderen met een (taal)achterstand. Met de harmonisatie van peuterspeelzalen, zal het verschil tussen kinderdagverblijven en peuterspeelzalen vanaf 2018 helemaal gaan verdwijnen.

Na jaren van bezuinigingen en vraaguitval, wordt er weer geld vrijgemaakt voor de kinderopvang. Wat verwacht u dat deze investering voor peuters en de investering van 250 miljoen euro in kinderopvangtoeslag voor de branche gaat doen? Reageer onder aan het artikel >>

Zowel kinderopvang als peuterspeelzalen

Brancheorganisatie Kinderopvang zegt verheugd te zijn over het voorstel van het kabinet om 60 miljoen euro te besteden aan voorschoolse voorzieningen. ‘We vinden het van groot belang dat het geld ten goede komt aan zowel kinderdagopvang als peuterspeelzalen zodat ouders zelf kunnen kiezen wat het beste bij hen past.’ Na Prinsjesdag wil de Brancheorganisatie met de MOgroep en VNG om tafel om de nadere uitwerking te bespreken. Ook de PO-Raad reageert enthousiast op de investering in peuters. ‘Van een goede start profiteren kinderen hun hele leven, zo weten we uit onderzoek. Bovendien haal je een achterstand die je voor je vierde oploopt, amper meer in’,  zegt voorzitter Rinda den Besten.

De plannen van het kabinet om volgend jaar 250 miljoen euro extra in de opvang van kinderen te investeren, krijgen steeds meer vorm. Dit bedrag zou worden besteed aan het verhogen van de kinderopvangtoeslag zodat kinderopvang voor alle ouders betaalbaar wordt. Op Prinsjesdag maakt het kabinet de exacte plannen bekend. Lees meer >>

8 REACTIES

 1. Als bij een kind door de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau een achterstand in ontwikkeling of een taalachterstand wordt geconstateerd is het advies 4 dagdelen peuterspeelwerk. Voor kinderen waarvan de moeder leeft met een bijstandsuitkering buiten de grote steden is het niet altijd mogelijk, daar de bijdrage voor de moeder sinds de nieuwe regeling € 150,00 – € 180,00 is voor 2 dagdelen. De eerste 2 dagdelen worden wel vergoed door de gemeente. Hierbij gaat het om € 40,00. Een lachertje.

 2. Lees alle reacties
 3. zeg niet dat kinderen niet sociaal zijn als ze er niet heen gaan. Maar ik vond dat ik niet kon bieden in mijn eentje en het plezier wat ze onderling kunnen hebben. Ze leren veel van elkaar. En vond en vindt het fijn als ook ik ef mijn handen vrij had. 24/7 op elkaars lip. Ze verdient meer dan alleen mij en de wereld is groot. En ik zag en zie het als een plus dat er mogelijkheden zijn om kinderen bij elkaar te leren spelen.

 4. ik vindt het een goede ontwikkeling dat de mogelijkheden er zijn. Ook op jongere leeftijd om van een opvang deel te kunnen nemen. toen ik niet meer werkte en aldus alleenstaande moeder was nam ik een sportabbonement ook zodat ze met de kinderen kon zijn dan wel niet 2x2uur in de week. Ik was veel alleen met haar. Iedereen heeft het druk en zijn eigen ding en ik vondt het belangrijk voor mijn kind om sociaal te kunnen zijn. 1 jaar gastouder. 1 jaar sport kidscorneropvang. half jaar peuterspeelzaal en heb weer werk en ze gaat max. 3 dagen naar de opvang. Merk wel verschil van dagopvang en peuterspeelzaal. ivm ook babys die aanwezig zijn en niet alleen eigen leeftijd. Maar verplichting tja dat gaat ver. Iedereen heeft keuze vrijheid en zeker met een baby. Maar vanaf 2 ik was blij met de mogelijkheid tot sociale ontwikkeling

 5. Ben ik niet mee eens straks moet de net geboren kinderen van het kabinet al naar de opvang  
  De kindertijd wordt volledig verhindert door het kabinet Feitelijk is het dus zo dat een geboren kind direct klaargestoomd wordt om te werken het liefst vanuit de wieg 
  WAT EEN GEKNEUZEL LEVERT DAT IOP.

 6. Investeren in opvang is altijd goed. Maar laten we vooral kijken naar de kwaliteit en niet alleen naar extra kinderen. Ik denk dat daar beter in kan worden geinvesteerd. Als peuteropvang/kinderopvang goed geregeld is dan wordt het ook veel toegankelijker voor ouders en is de keuze makkelijker gemaakt.

 7. Waarom zo zwart-wit? Ik lees nergens dat er geschreven staat dat peuters zich alleen ontwikkelen als ze naar school gaan? Sterker nog, er wordt geinvesteerd in de periode voorafgaande aan school en juist niet in de meest ‘schoolse variant van kinderopvang’ – de VVE.
  Ik ben juist blij dat alle peuters de mogelijkheid krijgen om te spelen met leeftijdsgenoten, iets wat nu eenmaal uniek is aan de kinderopvangsetting. Een mooie en waardevolle manier om peuters te laten ervaren hoe het is om in een groep te functioneren en te oefenen met sociale vaardigheden. Kinderen in deze leeftijd zoeken juist het contact met leeftijdgenoten op, laten wij dit vooral faciliteren.
  Ik pleit overigens erg voor gastouderopvang, maar dan wel voor de allerjongste kinderen. Juist voor de baby’s is de kleinschaligheid en rust heel waardevol.
  Natuurlijk zijn we er nog niet, maar ik ben in ieder geval blij met de stap in de goede richting.
  Simon Hay

 8. Alsof peuters zich alleen maar ontwikkelen als ze naar school gaan! Wie heeft ze leren lopen en praten? Is dat geen ontwikkeling dan? Leuke belediging naar de ouders, dank u wel!
  Belachelijk dat alles eenheidsworst wordt. Je hebt als ouders nauwelijks nog te kiezen. Gelukkig zijn er nog gastouders waar de keuze REUZE is!
  Lang leve de gastouders!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.