Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jonge kinderen motorisch minder vaardig na lockdown

Na de eerste lockdown vanwege corona in het voorjaar van 2020 was een groter deel van de basisschoolkinderen (4-12 jaar) in Nederland motorisch minder vaardig. Het verschil is het grootste bij leerlingen van groep 1 en groep 2. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.
wandelen lopen
© photos.com PLUS

De achteruitgang in motorische vaardigheden hangt mogelijk samen met het wegvallen van het georganiseerde beweeg- en sportaanbod voor basisschoolkinderen. Zij konden niet meer bij hun sportvereniging sporten en hadden geen lessen bewegingsonderwijs meer op school.

Bij de jongste kinderen (groep 1/2) en kinderen die vóór de eerste lockdown al motorisch minder vaardig waren, zijn de grootste verschillen zichtbaar. Van hen is een groter deel minder vaardig na de lockdown. Met name op het onderdeel balanceren scoren na de lockdown meer kinderen uit groep 1/2 slechter. Dit suggereert dat voor het ontwikkelen van balansvaardigheden veel bewegen belangrijk is.

Gerichte ondersteuning

Het is belangrijk de gevolgen van het wegvallen van het georganiseerde beweegaanbod te minimaliseren, aldus de onderzoekers. Dat kan via inzet van vakleerkrachten, gebruik van een dynamische schooldag en een beweegvriendelijke omgeving, en gerichte ondersteuning voor de zwakkere bewegers.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.