Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Investeren in kinderopvang positieve impuls geboortecijfer

Marianne Velsink
Kinderopvang goedkoper maken en andere maatregelen die het opvoeden van kinderen makkelijker maakt, kan het geboortecijfer in Nederland laten stijgen. Dit zegt demograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tegen RTL Nieuws.
Geboortecijfer Nederland.jpg
'Nu wordt het krijgen van kinderen heel erg gezien als: het zijn jouw kinderen

De vraag is of Nederland ook, net als Italië, een campagne moet starten om het krijgen van kinderen te stimuleren. De Nederlandse vrouw krijgt op dit moment gemiddeld 1,7 kind. In 1950 waren dit er nog 3,1. Toch doet het Nederland in Europees perspectief nog niet eens zo slecht met een 6e plek in een ranglijst van het aantal kinderen per vrouw. Bovenaan staat Frankrijk met 2,01. Het land heeft veel geïnvesteerd in betaalbare en laagdrempelige kinderopvang. Ook Zweden scoort hoog met 1,94 kind per vrouw. België, Finland en Denemarken scoren vergelijkbaar met Nederland.

Samenleving verantwoordelijk

In Italië krijgen vrouwen gemiddeld 1,37 kind. Daarmee scoort het land een plek in de onderste regionen van de ranglijst. Dat geldt ook voor Portugal, Griekenland, Cyprus, Spanje, Polen en Slowakije. De aanpak van Italië, een campagne met bijbehorende vruchtbaarheidsdag, schoot veel Italiaanse vrouwen in het verkeerde keelgat. Jan Latten begrijpt wel waarom. ‘De campagne heeft een beetje de geur van: dat er te weinig kinderen zijn, ligt aan het individu. Terwijl het aan de samenleving ligt. Je moet het mensen individueel niet verwijten, de oplossing zit in het collectief,’ zegt hij tegen RTL Nieuws.

Betaalbare kinderopvang

Hij noemt daarom randvoorwaarden die het ouders makkelijker maakt om bijvoorbeeld werk en gezin te combineren, wel het investeren waard. Toegankelijke en betaalbare kinderopvang is daar een voorbeeld van. En Latten noemt het financieel bijstaan van gezinnen die moeilijk rond kunnen komen. ‘Nu wordt het krijgen van kinderen heel erg gezien als: het zijn jouw kinderen, het is jouw plezier, betaal het dan ook maar.’

Migranten

Te weinig kinderen kan wel degelijk tot problemen in de maatschappij leiden, bevestigt Latten. Want wie betaalt de AOW, zorgt voor de ouderen en houdt de economie draaiende? Het relatief lage geboortecijfer in Nederland wordt momenteel gecompenseerd doordat er veel migranten naar Nederland komen. Daardoor neem de bevolkingsgroei toch iets toe.

Investeer in jonge kinderen, dat betaalt zich tot drie keer terug. Dit zei Marc de Vos onlangs namens de Belgische denktank Itinera. ‘Gezinsbeleid is de grootste uitdaging voor de politiek van de komende 30 jaar.’ Lees hier wat hij daarmee bedoelde

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.