Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Investeren in kinderopvang betaalt zich terug

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.
Kinderopvang van hoge kwaliteit biedt gezinnen in achterstandssituaties generaties lang voordelen. Dit blijkt opnieuw uit recent Amerikaans onderzoek van Nobelprijswinnaar James J. Heckman, verbonden aan de University of Chicago.
Kwaliteit-Fotolia.jpg
Kinderopvang van hoge kwaliteit biedt gezinnen in achterstandssituaties generaties lang voordelen. - Foto: Fotolia

In de New York Times staan recente studies beschreven die laten zien dat kinderopvang van hoge kwaliteit generatieslange effecten hebben. Gezinnen profiteren generaties van betere banen, hebben een hoger salaris, een betere gezondheid, een hogere opleiding en vertonen minder crimineel gedrag. Juist kinderen wiens ouders het minst in staat zijn de hoge kosten van kinderopvang te dragen, profiteren hier het meest van.

Succesvol leven

James Heckman heeft de lange termijneffecten van goede kinderopvang onderzocht door kinderen te volgen vanaf hun geboorte tot ze 35 jaar zijn. Hieruit bleek dat kinderopvang van hoge kwaliteit bepalend kan zijn voor een succesvol leven. Het onderzoek richt zich op twee programma’s in North Carolina, dat gratis fulltime kinderopvang biedt aan kinderen van 2 maanden tot 5 jaar uit gezinnen met lage inkomens. Het gaat hier vaak om gezinnen van alleenstaande zwarte moeders. De controlegroep bleef thuis.Tegen de tijd dat de kinderen 30 jaar waren, bleek dat ze meer verdienden dan degenen uit de controle-groep, meer opleiding hadden, minder drugs gebruikten en minder overtredingen begingen.

Gevoeliger reageren

Bij de jongens was het verschil significant groter dan bij meisjes. Dit sluit aan bij ander onderzoek waaruit bljkt dat jongens meer last hebben van achterstanden en gevoeliger reageren op interventies. De verbetering in leefomstandigheden beginnen al met het feit dat de alleenstaande moeders kunnen gaan werken als hun kinderen fulltime worden opgevangen. Daarmee wordt de levensstandaard binnen de gezinnen al verhoogd.

Maatschappelijke kosten

Het programma – de fulltime kinderopvang van hoge kwaliteit – kost ruim 18.000 dollar per kind per jaar. Maar afgezet tegen de maatschappelijk kosten van werkloosheid, criminaliteit en slechte gezondheid, concludeert Heckman dat iedere geïnvesteerde dollar er ruim zeven opbrengt.

Lees het complete artikel hier  >>

Volgens de Onderwijsinspectie  betalen ook in Nederland de investeringen in voor- en vroegschoolse educatie (VVE) zich uit. Zo is de kwaliteit van VVE de afgelopen vijf jaar sterk gestegen en hebben gemeenten hun VVE-beleid goed op orde. Dit concludeert de Inspectie van het Onderwijs. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.