Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weinig voorschoolse voorzieningen voor AZC peuters

Een derde van de gemeenten met een AZC heeft een aanbod voor peuters, dat blijkt uit de inventarisatie die Sardes uitvoerde in gemeenten met een AZC.
azc-peuter.jpg
In veel gevallen heeft deze groep kinderen geen toegang tot voorschoolse voorzieningen. - Foto: Free Images

Sardes nam interviews af in 42 gemeenten, van de 60 gemeenten die asielzoekers opvangen in een AZC. Momenteel hebben 16 van hen een professioneel aanbod voor asielzoekerspeuters. Dat neemt niet weg dat bijna alle gemeenten een professioneel aanbod wenselijk vinden. Maar door het ontbreken van budget, landelijke wet- en regelgeving en aandacht voor dit onderwerp op beleidsniveau is het voor de meerderheid van de gemeenten met een AZC (nog) niet mogelijk om voor deze groep kinderen een goed aanbod te ontwikkelen.

Geen toegang tot voorschoolse voorzieningen 

Van de 2500 kinderen onder de vier jaar in asielzoekerscentra krijgt een derde een educatief aanbod. Dat is afhankelijk van de gemeente waar het AZC is gehuisvest. In veel gevallen heeft deze groep kinderen geen toegang tot voorschoolse voorzieningen, waardoor zij het risico lopen om hun schoolloopbaan met een achterstand te beginnen. Sardes werkt aan een handreiking voor gemeenten en kinderopvangorganisaties, gebaseerd op de geïnventariseerde ervaringen van gemeenten en kinderopvangorganisaties. Deze is binnenkort gratis te downloaden op hun site.

Te weinig budget

Voorzieningen voor peuters die het risico lopen op achterstanden, worden gefinancierd uit het onderwijsachterstandenbeleid, maar de kleinere gemeenten, waar de AZC’s in veel gevallen gehuisvest zijn, hebben weinig budget, dat bovendien al is verdeeld. Daarnaast zijn veel gemeenten druk met het organiseren van een onderwijsaanbod voor de leerplichtige asielzoekerskinderen, waardoor een eventueel aanbod voor peuters op de tweede plaats komt. Kinderopvangorganisaties en gemeenten zijn daarom hard op zoek naar oplossingen voor een goed educatief aanbod voor peuters in asielzoekerscentra.

Bijeenkomst

De resultaten van de landelijke verkenning zijn onlangs op een bijeenkomst gepresenteerd door Sardes en Pharos (expertisecentrum Gezondheidsverschillen). Er waren meer dan 80 gemeenten, kinderopvangorganisaties en landelijke partijen (PO-raad, LOWAN, COA, VNG) aanwezig. Download hier het verslag van de bijeenkomst.

Lees ook de weblog van Kirsten Fröhlich over vluchtelingenkinderen: ‘Deze kinderen lijken weer tussen wal en schip te vallen’ Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.