Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Inspectie kinderopvang moet sneller afgerond

Inspectie

Het toezicht op de kinderopvang door de GGD moet sneller, efficiënter en de betrokkenheid van ouders bij de inspectie moet groter worden. Dit heeft minister Lodewijk Asscher besloten. De nieuwe regels gaan in op 1 januari 2013.

Na de inspectie op de locatie heeft de GGD nu nog enkele weken de tijd om het onderzoek af te ronden om het vervolgens naar de gemeente te sturen. Vanaf 2013 verandert dit. Een kinderopvangorganisatie mag binnen zes weken na het bezoek van de GGD-inspecteur het inspectierapport terugverwachten. Dat is dan ook al naar de gemeente gestuurd.

Oudercommissie
Ouders moeten ook invloed hebben op de inspectie, vindt de minister. Hij werkt in 2013 toch al naar een sterkere positie voor ouders in de kinderopvang. De GGD-inspecteur moet negatieve signalen vanuit de oudercommissie onderzoeken en eventueel verwerken in zijn/haar inspectieverslag.

Eén keer reageren
Ook nieuw is dat de GGD, nadat de kinderopvangorganisatie op het inspectierapport heeft gereageerd, niet zoals nu twee weken, maar één week heeft om het rapport definitief te maken. Kinderopvangorganisaties krijgen altijd de kans om op het inspectierapport te reageren, maar dat mag vanaf 2013 alleen bij de eerste keer. Bij nader onderzoek, mag de houder niet meer reageren op het rapport, omdat hij hier immers al de kans toe heeft gehad.

Download het besluit over de werkwijze toezicht kinderopvang en peuterspeelzalen >>

Bron: Rijksoverheid.nl
ANP Photo, Marcel Antonisse

2 REACTIES

  1. mijn vraag hier en is altijd geweest, stel je bent een klein kinderdagverblijf en er maar één persoon die beschikt over de toegang tot alle documenten, en diegene is met (drie weken) vakantie wat gebeurt er dan?
    krijg je dan een negatief rapport?
    In alle gevallen is het een evenwichtig rapport als alle partijen gehoord zijn!
    of het om een nader onderzoek gaat of niet.

  2. Lees alle reacties
  3. Ligt het nou aan mij of klopt er iets niet? Als ik de ‘nieuwe’ beleidsregels werkwijze toezichthouder kinderopvang doorlees en die naast de ‘oude’ leg, dan lijken ze erg op elkaar. Bovendien kom ik de termijnen die ik in het nieuwsbericht lees er niet in tegen. Foutje? Pre kerst stress? Overigens zijn de termijnen nog steeds te lang aan de voorkant. Het duurt nog steeds zes weken voordat er een conceptrapport ligt. Dan nog hoor-wederhoor en evt. een zienswijze. Dan ben je dus zo weer 2 maanden verder. Gemiste kans vind ik: dat moet echt sneller kunnen. En de GGD lijkt eindelijk haar zin te krijgen. Dus bij een nader onderzoek heb je als houder geen recht meer op hoor wederhoor en een zienswijze. Toch knap dat het ministerie alweer met beleidsregels (=niet-wettelijke voorschriften) komt die wat dit punt betreft regelrecht in strijd zijn met het bepaalde in artikel 1.63 Wko. Daar is volgens mij het laatste woord nog niet over gezegd!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.