Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ingezonden: ‘Geen boek voor gastouders’

In deze ingezonden brief spreekt Carlien Langelaan, houder van een gastouderbureau, voorzitter van de Vereniging GastOuderBranche en penningmeester bij Nigos zich uit over de verzending van het Pedagogisch kader gastouderopvang. 'Jammer dat dit boek alleen naar de houders van gastouderbureaus is gestuurd en niet naar de gastouder zelf. De gastouder is de persoon waar het allemaal om draait.'
Ingezonden: 'Geen boek voor gastouders'
Foto: ANP Photo

In april is het Pedagogisch Kader Gastouderopvang verschenen. Al eerder was met subsidiegelden het Pedagogisch Kader 0 tot 4 jarigen voor de dagopvang en het Pedagogisch Kader 4 – 13 jarigen voor de buitenschoolse opvang verschenen. Aan het Pedagogisch Kader Gastouderopvang is ruim een jaar gewerkt, door deskundigen in de gastouderopvang. De auteurs voerden gesprekken met gastouders zelf. Zo is het een boek geworden niet alleen vóór de gastouderopvang, maar vooral ook van de gastouderopvang.

‘Het zou zo fijn zijn als je als gastouder een keer wat krijgt’

Daarom vind ik het zo jammer dat dit boek afgelopen week alleen naar de houders van gastouderbureaus gestuurd is en niet naar de gastouder zelf. De gastouder is de persoon waar het allemaal om draait in dit boek. De gastouder die al zoveel moet. Zij moet een diploma halen, maar daarnaast ook een EHBO-certificaat, dat zij, in tegenstelling tot haar collega’s in de dag- en buitenschoolse opvang, actueel moet houden. Zij moet een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen voor zichzelf, maar ook voor haar partner en meerderjarige thuiswonende kinderen. Dit laatste mag zij binnenkort weer doen om continue gescreend te kunnen blijven. Een kostenpost voor een gastouder met partner en twee thuiswonende kinderen van € 120,20. In een groeiend aantal gemeenten mag zij legeskosten betalen om ingeschreven te kunnen worden in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Die legeskosten kunnen oplopen tot ruim € 1000.

Voor je als gastouder kunt gaan opvangen voor een bedrag van rond de 4 euro per uur per kind, moet je in sommige gemeenten al € 1300 geïnvesteerd hebben. En zou het zo fijn zijn als je als gastouder een keer wat krijgt. Gewoon het boek dat voor en over jou geschreven is.

Carlien Langelaan
Houder Gastouderbureau Kroostopvang BV
Lisse

Tevens voorzitter VGOB en penningmeester Stichting NIGOS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.