Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Informeel overleg cao Kinderopvang gepland

Er lijkt weer beweging in de cao-onderhandelingen voor kinderopvang te zitten. De FNV en een aantal werkgevers gaan eind april weer informeel met elkaar om tafel. Hoewel naar verwachting niet de gehele onderhandelingsdelegatie aanwezig zal zijn, schrijft de vakbond op haar site dat de werkgevers hebben aangegeven snel een cao te willen.
<p>Honderden medewerkers in de kinderopvang tekenden de petitie voor een goede cao.</p>
Honderden medewerkers in de kinderopvang tekenden de petitie voor een goede cao. - Foto: ANP

De bespreking is gepland nadat de FNV en werknemers uit de kinderopvang vorige week donderdag een petitie voor een goede cao Kinderopvang hebben overhandigd aan de werkgevers. Honderden medewerkers in de kinderopvang tekenden voor een goede cao. Dit resulteerde in honderden kleurplaten. De vakbond zet onder andere in op meer zekerheid en een looneis van 900 euro op jaarbasis voor de pedagogisch medewerkers.

De laatste onderhandelingen zijn in januari zonder resultaat afgebroken. Na vier overlegrondes bleken de standpunten nog te ver uit elkaar te liggen. De cao liep 31 december 2014 af. Zolang er nog geen akkoord is over een nieuwe cao, blijft de oude overeenkomst van kracht. Lees meer>>

Wildgroei

‘De wildgroei aan onzekere contracten zorgt bij werknemers in de kinderopvang voor grote onzekerheid over inkomen en over werktijden’, zo schrijft de vakbond aan de Branchevereniging Kinderopvang afgelopen oktober. De vakbond wil voor medewerkers minimaal 16 uren op papier krijgen en in geval van een nulurencontract dit na een half jaar een omzetten naar een vast contract. De brief staat hieronder in de bijlage.

5 REACTIES

 1. Het zou fijn zijn als de vakbonden daadwerkelijk zouden meedenken over onze mooie branche in plaats van onverantwoorde eisen te stellen. 
  Samen hebben we hetzelfde doel. Een fijne werkomgeving voor iedereen. Voorwaarde hiervoor is dat er wel een werkomgeving over moet blijven om in te kunnen werken.
  Dus vakbonden: Denk mee! Hoe blijven we met z’n allen staande. 
  We zitten in de 1 na hoogste CAO. Laten we daar voor dit moment tevreden mee zijn.
   

 2. Lees alle reacties
 3. Het vervolg:
  Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren en in huis te houden zou ik eerder denken aan:
  – tijdelijke arbeidsovereenkomsten voor ten hoogste vijf jaar, daarna overgaan tot een contract voor onbepaalde tijd.
  Voordelen hiervan:
  – je houdt de kwaliteit binnen
  – dit is fijn voor werknemer, kinderen en ouders en niet te vergeten collega’s
  – nu moet je na twee jaar afscheid nemen van zeer goede groepsleidsters domweg omdat je in deze tijd als werkgever geen risico’s kan nemen door iemand voor onbepaalde tijd in huis te halen.
  Wellicht kan men bij de AbvaKabo/FNV ook het stukje wat hier in ‘Kinderopvang Totaal’ staat ter kennis nemen. En kiezen voor zoveel mogelijk behoud van wat we nu hebben… 
  ‘Vraaguitval bij babygroepen’.

 4. In aansluiting op de vorige reactie. 
  De AbvaKabo/FNV willen:
  – minimaal aantal contracturen van 16 uur
  – 0-uren contracten na half jaar onbepaald
  – elke periodiek een ophoging van 75 EUR (dit houdt in dat vanaf schaal 6.10 (4%) t/m schaal 6.21 (3%) verhoging wordt verlangd
  Als motivatie zeggen de AbvaKabo/FNV :
  – we willen dat iedereen kan werken
  We hebben allemaal kunnen constateren dat de vorige CAO tot gevolg heeft gehad dat alleen al in 2014 100 kinderdagverblijven failliet zijn gegaan. 
  Hoeveel banen zijn daarmee gemoeid gegaan. 
  Is het niet zo dat wij (werkgevers/werknemers) er niet meer bij gebaat zijn om te streven naar bijvoorbeeld behoud van de banen die er nu zijn, dus pas op de plaats maken (niet verhogen van de lonen, neem de Rijksoverheid als voorbeeld).

 5. Loonruimte = inflatie * productiviteitsindex
  Inflatie= ca. 1% , productiviteitsindex = 1 (vanwege BKR)
  Derhalve is de loonruimte 1%.
  De schaalverjaardag is reeds meer, derhalve zouden de lonen in de kinderopvangsector naar beneden dienen te worden bijgesteld.
  De faillissementen in de kinderopvangsector zijn een rechtstreeks gevolg van onverantwoorde en ondoordachte loonstijgingen. Tienduizenden PM-ers verloren reeds hun baan. Het startsalaris van een PM-er ligt inmiddels honderden euro’s per maand hoger dan dat van een andere MBO-er.
  Ooit zal economische ratio ook tot de kinderopvangsector doordringen…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.