Een aantal grote gemeenten voldoet al aan de plannen van minister Lodewijk Asscher om kinderopvang toegankelijk te maken voor alle peuters. In Leeuwarden bijvoorbeeld met een andere opzet van het peuterspeelzaalwerk. Dit bespaart de gemeente ook nog eens een half miljoen euro.
In
In Wormerland een kleine Gemeente in de Zaanstreek is de gehele voorschoolse opvang al ‘Asscher-proof’ gemaakt. Alle peuters gaan hier sinds 2011 naar de voorschoolse opvang. Er is een prachtige en vruchtbare samenwerking tussen de kinderopvang, Centrum Jong en de Gemeente. Ouders maken gebruik van toeslag, gemeente subsidie of het doelgroep beleid.
Alle medewerkers in de peuteropvang en kinderdagopvang zijn VVE geschoold. Daarnaast worden deze medewerkers gecoacht on The job door een HBO geschoolde VVE kwaliteitsmedewerker.
En werken wij ook samen met Jeugdzorg Spirit (Alert4you) en eigen maatschappelijkwerk. Wat nu voorop lopen!
Omdat de tweeverdieners ”maar” hoogstens 240 euro per jaar zelf hoeven te betalen zal de gemeente waarschijnlijk een korting geven op de eigen bijdrage. En dat mag niet van de belastingdienst. De gemeente en nog erger de ouders kunnen hierdoor in grote problemen raken. Kinderopvang mag van de overheid helaas nu 1maal niet (bijna) gratis zijn.
Ik begrijp je vraag niet goed. Het gaat hier om verschillende groepen ouders voor wie de financiering per groep anders geregeld is. Voor tweeverdieners gelden dezelfde regels als binnen de ‘reguliere’ kinderopvang. Dus hoezo oneerlijke concurrentie?
”De groepen voor peuters worden gefinancierd door kinderopvangtoeslag van tweeverdieners” De ouders dragen zelf maximaal 240 euro per jaar bij.
Is dit geen oneerlijke concurrentie voor de kinderopvang? De kinderopvang mag immers geen korting geven op de kinderopvang toeslag. Dan komen ouders in grote problemen omdat kinderopvang nooit gratis kan zijn voor ouders. En maximaal 240 euro per jaar (eigen bijdrage) is natuurlijk erg weinig. Kan iemand dit uitleggen?