Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

In aantal gemeenten gaan alle peuters al naar de voorschool

Een aantal grote gemeenten voldoet al aan de plannen van minister Lodewijk Asscher om kinderopvang toegankelijk te maken voor alle peuters. In Leeuwarden bijvoorbeeld met een andere opzet van het peuterspeelzaalwerk. Dit bespaart de gemeente ook nog eens een half miljoen euro.
Twee- en driejarigen kinderen in Rotterdam in de nulgroep.
Twee- en driejarigen kinderen in Rotterdam in de nulgroep. - Foto: ANP Photo

In 2012 werd in de Friese hoofdstad begonnen met het vervangen van alle peuterspeelzalen in speelleergroepen onder de wet Kinderopvang. Aparte peuterspeelzalen bestaan er niet meer. Alle peuters tussen de 2,5 en 4 jaar kunnen terecht op deze speelleergroepen. Op de groepen staan medewerkers die geschoold zijn in het VVE-programma waarmee op de groepen gewerkt wordt. Dit meldt de website Binnenlands Bestuur.

Financiering

De groepen voor peuters worden gefinancierd door kinderopvangtoeslag van tweeverdieners, de kostwinnerstoeslag van ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag en de toeslag die ouders krijgen als hun peuter geïndiceerd is als VVE-peuter. Helemaal gratis zijn de speelleergroepen niet voor ouders. Zij betalen een maximaal bedrag van 240 euro per jaar. De gemeente maakt winst omdat zij niet langer meer de toeslag voor tweeverdieners betaalt, zoals dat wel gebeurt in een peuterspeelzaal.

‘Asscher-proof

Waar Amsterdam plannen heeft om de kinderopvangvoorziening voor peuters aan te passen en Rotterdam het Peutercollege en nulgroepen heeft gelanceerd, heeft Leeuwarden de gehele voorschoolse opvang al ‘Asscher-proof’ gemaakt. Er zijn meer gemeenten die hierin voorop lopen, zoals de gemeente Eindhoven en Amersfoort. De gemeente Oss heeft een vergelijkbare opzet voor peuters ontwikkeld als Leeuwarden, onder de noemer speelleer-plekken.

4 REACTIES

 1. In Wormerland een kleine Gemeente in de Zaanstreek is de gehele voorschoolse opvang al ‘Asscher-proof’ gemaakt. Alle peuters gaan hier sinds 2011 naar de voorschoolse opvang. Er is een prachtige en vruchtbare samenwerking tussen de kinderopvang, Centrum Jong en de Gemeente. Ouders maken gebruik van toeslag, gemeente subsidie of het doelgroep beleid.
  Alle medewerkers in de peuteropvang en kinderdagopvang zijn VVE geschoold. Daarnaast worden deze medewerkers gecoacht on The job door een HBO geschoolde VVE kwaliteitsmedewerker.
  En werken wij ook samen met Jeugdzorg Spirit (Alert4you) en eigen maatschappelijkwerk. Wat nu voorop lopen!

 2. Lees alle reacties
 3. Omdat de tweeverdieners ”maar” hoogstens 240 euro per jaar zelf hoeven te betalen zal de gemeente waarschijnlijk een korting geven op de eigen bijdrage. En dat mag niet van de belastingdienst. De gemeente en nog erger de ouders kunnen hierdoor in grote problemen raken. Kinderopvang mag van de overheid helaas nu 1maal niet (bijna) gratis zijn.

 4. Ik begrijp je vraag niet goed. Het gaat hier om verschillende groepen ouders voor wie de financiering per groep anders geregeld is. Voor tweeverdieners gelden dezelfde regels als binnen de ‘reguliere’ kinderopvang. Dus hoezo oneerlijke concurrentie?

 5. ”De groepen voor peuters worden gefinancierd door kinderopvangtoeslag van tweeverdieners” De ouders dragen zelf maximaal 240 euro per jaar bij.
  Is dit geen oneerlijke concurrentie voor de kinderopvang? De kinderopvang mag immers geen korting geven op de kinderopvang toeslag. Dan komen ouders in grote problemen omdat kinderopvang nooit gratis kan zijn voor ouders. En maximaal 240 euro per jaar (eigen bijdrage) is natuurlijk erg weinig. Kan iemand dit uitleggen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.