Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In Gelderland en Noord Holland groeit het aantal locaties

Hoewel het gebruik van kinderopvang enorm is afgenomen, is er in Gelderland en Noord-Holland sprake van een positief groeisaldo. Dat betekent dat er in in die twee provincies in 2013 meer locaties bij kwamen dan weg gingen. In Limburg en Groningen is het groeisaldo juist negatief.
In Gelderland en Noord Holland groeit het aantal locaties
Foto: ANP Photo

Dit meldt de regionale krant BN De Stem naar aanleiding van cijfers van de Kamer van Koophandel. De positieve groeicijfers van Gelderland en Noord-Holland zorgen ervoor dat het landelijk gemiddelde ook positief uitvalt. Tot en met het derde kwartaal kwamen er 2316 locaties bij en gingen er 932 dicht. Het aantal nieuwe locaties nam vooral aan het begin van het jaar toe.

Crisis aangrijpen

Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang grijpen ondernemers de crisis aan om te beginnen, locaties uit te breiden of te starten met een afwijkend concept. Dat doen ze onder andere door meer flexibiliteit aan te bieden. Een voorbeeld is de 24-uursopvang die CompaNanny op Schiphol gaat aanbieden.

Vraaguitval

Bestuurder van Kinderopvang Humanitas Frans Vinke reageert in de krant verbaasd op de KvK-cijfers. ‘Het aantal kinderen dat gebruik maakt van opvang is met 25 procent afgenomen, merken wij. Bovendien zit er nog heel wat in de pijplijn.’ Toch laat ook minister Asscher regelmatig weten dat het ministerie nog altijd een stijging van het aantal locaties in de kinderopvang meet.

Vertekend beeld

Op basis van deze cijfers lijkt het of de kinderopvang niet in zo’n grote neerwaartse spiraal zit als wel eens wordt beweerd. De werkelijkheid is dat de cijfers een vertekend beeld geven, onder andere door de overname van peuterspeelzalen door de kinderopvang. De groei van het aantal locaties is in Noord-Brabant helemaal tot stilstand gekomen. Alleen in Noord-Holland is nog sprake van een stijgende lijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.