Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Impact nieuwe verdeling achterstandsgeld enorm

Een andere verdeling van onderwijsachterstandsmiddelen (GOAB-middelen), heeft een enorme impact op wat gemeenten na 2018 te besteden hebben. Grote gemeenten gaan fors inleveren terwijl kleine gemeenten straks opeens veel meer te besteden hebben. Dit blijkt uit een tabel van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Impact.jpg
Grote gemeenten gaan fors inleveren aan achterstandsmiddelen als de nieuwe verdeelsleutel van het CBS wordt gehanteerd. - Foto: Fotolia

Al langer is bekend dat staatssecretaris Sander Dekker middelen voor de aanpak van achterstanden bij kinderen na 2018 anders wil verdelen. Nu krijgen de vier grote steden 48 procent van het totale budget dat hiervoor beschikbaar is. Als de nieuwe verdeelsleutel wordt gehanteerd, is dit nog maar 28 procent. Ook de overige grote gemeenten (G33) moeten inleveren: van 32 naar 29 procent van het budget. Dat pakt dan weer gunstig uit voor gemeenten in de G86 (van 16 naar 23 procent) en vooral voor de kleinste gemeenten: van 5 naar 20 procent.

Achterstanden voorspellen

Om te voorspellen welke kinderen in aanmerking komen voor onderwijsachterstandsmiddelen, concludeerde het CBS in een eerder onderzoek al dat er naar meer kenmerken gekeken moeten worden dan alleen het opleidingsniveau van ouders. Zij stellen voor om het gemiddelde opleidingsniveau van de moeders op school, het land van herkomst van de ouders, de verblijfsduur van de moeder in Nederland en of gezinnen gebruikmaken van de schuldsanering ook mee te nemen.

De 5 miljoen euro die in 2017 extra beschikbaar is voor het onderwijsachterstandenbeleid, gaat niet naar de 37 grootste gemeenten, maar naar de middelgrote en kleine gemeenten. Hoe wordt dit geld verdeeld? Bekijk hier wat jouw gemeente krijgt

Geleidelijke invoering

In totaal is er 360 miljoen euro aan achterstandsgeld beschikbaar. Dekker is van plan 40 miljoen euro te gaan bezuinigen op dit budget. Of hij na 2018 de verdeelsleutel van het CBS gaat aanhouden, is nog maar de vraag. Adviesbureau Buitenhek Management & Consult meldt in de nieuwsbrief dat een directe invoering van de nieuwe verdeelsleutel een enorme impact zal hebben en noemt daarom de optie van een geleidelijke invoering. Of Dekker daar ook voor kiest, moet nog blijken.

Impact gemeenten

Medewerkers van Buitenhek bekeken voor alle gemeenten in Nederland wat de impact is van een nieuwe verdeling van achterstandsmiddelen. Hier wordt pas echt inzichtelijk welke gemeenten straks meer en welke minder geld te besteden hebben aan kinderen met een (taal)achterstand. Amsterdam bijvoorbeeld gaat er 49 procent op achteruit na 2018, Den Haag 44 procent, Rotterdam 46 procent en Utrecht maar liefst 55 procent. Gemeenten die hiervan profiteren zijn bijvoorbeeld Amstelveen (een verschil van 527 procent ten opzichte van 2017), Maasdriel (+595 procent) en Overbetuwe (+815 procent).

Bekijk in deze lijst wat de impact voor jouw gemeente is

Download hier de Kamerbrief van staatssecretaris Sander Dekker

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.