Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IKK-wetgeving definitief

De wet- en regelgeving rond het akkoord IKK (Innovatie Kwaliteit Kinderopvang) is compleet nu de regelingen officieel zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Dat levert nog meer informatie op over de exacte invulling van sommige regels, zoals de scholingseisen voor pm’ers op de babygroep en EHBO-eisen.
IKK-definitief-iStock.jpg
De afgelopen maanden werd steeds meer duidelijk over de exacte invulling van bepaalde regels in de Wet IKK. - Foto: iStock

De Wet IKK is vormgegeven in het besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Een aantal kwaliteitseisen is nader uitgewerkt in de Regeling Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. De afgelopen maanden werd steeds meer duidelijk over de exacte invulling van bepaalde regels. Bijvoorbeeld hoe de komende twee jaar de uurtarieven van dagopvang en buitenschoolse opvang worden aangepast. Dit gebeurt in twee fases: een verhoging in 2018 en vanaf 2019 een verhoging van het tarief voor dagopvang en een verlaging van het tarief voor buitenschoolse opvang. Lees meer in dit artikel.

Beroepskwalificatie-eisen

Duidelijk wordt dat er voor de cao-partijen nog veel beslissingen te nemen zijn. Zij gaan de komende maand met elkaar om tafel. De cao-tekst bepaalt bijvoorbeeld welke beroepskwalificatie-eisen voor beroepskrachten gaan gelden vanaf 1 januari 2018. De lijst met kwalificerende opleidingen in de cao kinderopvang verschilt met de lijst in de cao welzijn en maatschappelijke dienstverlening (voor peuterspeelzalen). Voor 1 januari 2018 moeten afspraken zijn gemaakt hoe deze lijsten op elkaar worden afgestemd.

Daarnaast is in het IKK-akkoord afgesproken dat beroepskrachten die met baby’s werken, specifieke scholing ontvangen gericht op kennis van de ontwikkeling van baby’s. Pm’ers van deze groepen hoeven niet per 1 januari geschoold te zijn, maar kinderdagverblijven moeten hier vanaf dan wel in investeren. Over de exacte invulling moet een nieuwe cao uitsluitsel geven. Cao-partijen hebben langer de tijd om de opleidingseisen voor pedagogisch beleidsmedewerkers vast te leggen. De inzet van deze hbo’ers is pas vanaf 1 januari 2019 vereist. De partijen zullen tijdig afspraken met elkaar moeten maken.

Taaleisen pm’ers

De taaleisen voor alle pedagogisch medewerkers gaan pas in per 1 januari 2023. Op die manier is er voor kinderopvangorganisaties voldoende tijd om beroepskrachten te toetsen en voor opleidingen om het hogere taalniveau in de opleidingsstructuur in te bedden. Stagiaires en beroepskrachten in opleiding mogen volgens het IKK-akkoord maximaal 33 procent van het totaal aantal beroepskrachten uitmaken. Deze eis treedt per 1 januari 2018 in werking.

Nieuw is ook dat er vanaf volgend op alle opvanglocaties iemand aanwezig moet zijn die EHBO-gecertificeerd is. Uit de publicatie in de Staatscourant blijkt dat er wordt gekeken naar de lijst gecertificeerde EHBO-certificaten in de gastouderopvang. Welke EHBO-certificaten erkend zijn, kun je lezen in dit artikel

De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang treedt per 1 januari 2018 in werking. Demissionair minister Lodewijk Asscher heeft voor sommige maatregelen uitstel verleend. Wat gaat er wél veranderen per 1 januari 2018? Lees meer in dit artikel

Bekijk hier het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen

Bekijk hier de Ministeriële Regeling kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.