Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IKC-congres: Het IKC als leerplaats voor het leven

Op 17 september vindt Landelijke IKC-dag plaats. Een dag die inmiddels is uitgegroeid tot een belangrijk landelijk moment van inspiratie, kennisdeling en ontmoeting op het gebied van samenwerking onderwijs, kinderopvang, jeugdzorg en gemeenten. Een impressie van een boeiend programma. 

Al voor de 8ste keer organiseert Job van Velsen, adviseur bij EtuConsult, deze landelijke IKC-dag. Hij doet dit samen met de PO-Raad, Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, Sociaal Werk Nederland, de VNG en inmiddels ook Jeugdzorg Nederland de Landelijke IKC-dag en hij neemt je mee in het programma van deze dag.

Gert Biesta

‘In de kinderopvang en het onderwijs wordt tegenwoordig veel gesproken over leren en ontwikkelen. Dat lijken relevante termen, maar wat snel buiten beeld raakt is de vraag wat er wel of niet geleerd zou moeten worden en hoe we dat kunnen bepalen, en ook welke ontwikkeling eigenlijk wenselijk is en welke niet. En dan is er ook nog de vraag wat kinderen eigenlijk gaan doen met alles dat ze leren en de manier waarop ze zich ontwikkelen. Het zijn deze vragen waar de pedagogiek van oudsher in is geïnteresseerd. Wat pedagogiek hier te bieden heeft, verschilt fundamenteel van de bijdrage van de ontwikkelingspsychologie en leertheorie.’  Dat zegt Gert Biesta, pedagoog en hoogleraar Public Education.  Biesta zal als keynotespreker de Landelijke IKC dag op 17 september openen. 

Wereldgerichte oriëntatie

In zijn lezing met als titel ‘Wereldgericht werken in kinderopvang en onderwijs: Een pleidooi voor pedagogiek’ zal Biesta de unieke bijdrage van de pedagogiek (weer) onder de aandacht brengen vanuit de gedachte dat er in opvoeding en onderwijs altijd gewerkt moet worden met een wereldgerichte oriëntatie. Wij hebben de titel van de IKC-dag dan ook met trots gekoppeld aan de openingslezing van Biesta, ‘Met een blik op de wereld, het IKC als leerplaats voor het leven’.

Snel veranderde wereld

De Landelijke IKC dag gaat dit jaar écht door. Op 17 september 2021 wordt een mooie traditie voortgezet in een nieuwe, online, vorm. We bewegen mee in de snel veranderde wereld waarin we leven; alles om ons heen verandert continu en blijft in beweging. Met deze blik op de wereld kijken we naar de ontwikkelingen in het samenwerken van kinderopvang en onderwijs. Welke ontwikkelingen zien we in het jaar dat achter ons ligt? Waar staan we? Welke maatschappelijke veranderingen signaleren we die van invloed kunnen zijn op integrale kindcentra?

Deelsessies

Onze zoektocht naar antwoorden op bovenstaande vragen hebben een elftal deelsessies opgeleverd. Met veel aansprekende voorbeelden en praktische informatie. Zo gaat Mondomijn, een prachtig kindcentrum in Helmond, nader in op de samenwerking tussen peuters en kleuters, en hoe zij die wereld hebben vormgegeven. De wereld van de privacy is weer een heel andere. Kennisnet heeft in samenwerking met vele partners een praktische handreiking geschreven en in deze deelsessie hoort u dus alles over AVG en gegevensuitwisseling tussen kinderopvang en basisschool. En zo openen we tijdens deze deelsessies vele werelden, die van een inclusief IKC, de wereld van huisvesting, de wereld van boeken, de wereld van IKC in Zeeuws-Vlaanderen en ga maar door.

Masterclasses

Aansluitend kunt u kennismaken met een nieuw fenomeen; de online IKC-dag masterclasses!

Deze masterclasses worden gegeven door experts in hun vakgebied, die een verfrissende blik werpen op de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Soms betreden zij daarin een eigenzinnig pad, verkennen een niche of dragen kennis van buiten de branche aan. Lilian van der Bolt zal met de deelnemers verkennen hoe je met het IKC een rijke context kan bieden waarin kinderen spelenderwijs zelfsturing kunnen ontwikkelen. Doorgaande lijnen, de verbinding tussen spelen en leren, de kans om verder te kijken dan het curriculum, allemaal aspecten van de context die hier een bijdrage aan kunnen leveren. Maar hoe benut je deze aspecten optimaal? 

Positionering

In de masterclass van Stijn van Diemen hoort u over het belang van een goede, heldere positionering van een IKC. Wie zelf heldere keuzes maakt, kan de wereld om zich heen meenemen en inspireren. En andersom: wie zich goed bewust is van de wereld om zich heen en de rol die uw organisatie daarin speelt, kan de belangen van zijn doelgroepen en klanten het beste bedienen.

Wereld van onderzoek

De derde masterclass toont de wereld van onderzoek. De kennistafel van Pact, o.a. vertegenwoordigd door onderzoekster Annemieke Veen, deelt recente onderzoeken met de deelnemers.  Wat zijn boeiende, leerzame resultaten en vooral ook, wat kunt u daarmee in de praktijk? 

Dynamische actualiteit

We sluiten de dag af met de actualiteit. En aangezien die nogal dynamisch is, morgen kan alles zo weer anders zijn, kunnen we daar op dit moment nog niets over zeggen. Maar we sluiten hoe dan ook met elkaar af en als u erbij bent weet u tegen die tijd ook waarmee we dat zullen doen! Wees dus welkom vrijdag 17 september, van 9.30 uur tot 13.00 uur online.  En voor alle info, zie www.ikcdag.nl of klik hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.