Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IJsterk Kinderopvang stoot alle bso’s af

De Amsterdamse kinderopvangorganisatie IJsterk heeft besloten zich volledig te richten op kinderen van 0 tot 4 jaar. Dit zou beter aansluiten op de pedagogische visie van de organisatie. Voor de 14 bso-locaties wordt gezocht naar een overnamekandidaat. Zes organisaties hebben interesse getoond.
IJsterk Kinderopvang stoot alle bso's af
Foto: ANP

Ondanks eerdere reorganisaties in 2012 en 2013 blijven de bso’s van IJsterk Kinderopvang verliesgevend en is er sprake van een overcapaciteit van medewerkers en huisvesting. De kinderdagverblijven van IJsterk hebben het ook lastig. In oktober moesten er nog een aantal kinderdagverblijven sluiten.

Grootste kracht

Door volledig te focussen op de leeftijdscategorie 0-4 jaar hoopt de organisatie de neerwaartse spiraal te doorbreken. Volgens Patricia Finck, bestuurssecretaris van Stichting IJsterk Beheer, zit in de 0-4-opvang de grootste kracht van IJsterk. ‘We maken een duidelijke strategische keuze en kiezen voor de leeftijdscategorie waarin we de beste kwaliteit willen en kunnen bieden.’ Ook de directeur van IJsterk, Ronald van Rooden, vindt dat het noodzakelijk is om de organisatie te ‘herpositioneren’. ‘We kiezen voor excellente kinderopvang met een eigen identiteit.’

Profileren

Het is voor het eerst dat een kinderopvangorganisatie zich profileert door te kiezen voor één leeftijdscategorie. Natuurlijk bestaan er organisaties die altijd al alleen dagopvang of buitenschoolse opvang bieden, maar dat een organisatie heel bewust één categorie afstoot, is vrij uniek. Voor de bso’s van IJsterk lijkt vooralsnog genoeg animo. Al is de markt in Amsterdam al ‘wel heel goed vertegenwoordigd’, aldus Finck.

Aangeslagen

De 83 bso-medewerkers van IJsterk reageerden aangeslagen op het nieuws. ‘Maar ook strijdbaar’, vertelt Finck. ‘Hun betrokkenheid is enorm. Ze willen hoe dan ook blijven zolang de bso’s tot 1 september nog onderdeel uitmaken van IJsterk.’ IJsterk hoopt dat zoveel mogelijk locaties compleet worden overgenomen zodat er voor ouders en medewerkers zo min mogelijk verandert. ‘Maar wordt de locatie toch gesloten, dan gaan we voor de ouders op zoek naar een nieuwe locatie’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.