Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Iets meer verzuim in de kinderopvang

Het verzuim in de kinderopvang is in het eerste half jaar van 2014 toegenomen ten opzichte van een halfjaar eerder. Gemiddeld lag het verzuimcijfer in 2014 op 5,3 procent. Eind 2013 was dit nog 4,9 procent. De cijfers komen van het FCB. Landelijk gezien en bekeken over alle sectoren daalde het gemiddelde verzuim juist in Nederland.
Iets meer verzuim in de kinderopvang
Foto: ANP Xtra

FCB beschikt over de gemiddelde verzuimcijfers in de kinderopvang van 2012 tot en met het eerste halfjaar van 2014. Met deze cijfers kunnen organisaties beoordelen of er weinig, gemiddeld of juist veel verzuim binnen de organisatie is. Het ziekteverzuimpercentage geeft aan dat er van alle 1000 werknemers in de kinderopvangbranche, 53 in de eerste maanden van 2014 vanwege ziekte thuis zaten.

Minder verzuim in Nederland

Waar het verzuim in de kinderopvang licht toenam, nam het landelijke gemiddelde over alle sectoren juist af. Het verzuim in de kinderopvang ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 3,7 procent (tweede kwartaal van 2014). In 2013 was er meer verzuim dan in 2012: 5,1 om 4,7 procent. Maar bekijk je de halfjaarcijfers, dan verloopt het verzuim grillig. In het tweede half jaar is er steeds sprake van een iets lager verzuim dan in het eerste half jaar. Zo hoog als het verzuim begin 2014 was, is het de afgelopen jaren niet geweest.

Gemiddelde leeftijd

De cijfers verschillen sterk per sector. In het onderwijs is het ziekteverzuim het hoogst, maar de horeca scoort met een verzuimcijfer van 2 procent juist laag. Dat heeft grotendeels te maken met de gemiddelde leeftijd van werknemers. In de horeca werken veel jonge mensen. Hoe ouder de werknemers, hoe groter de kans op verzuim. De gemiddelde leeftijd van werknemers in een kinderdagverblijf is 38 jaar. Peuterspeelzaalleidsters zijn gemiddeld 10 jaar ouder.

Je ziek melden is geen sinecure met alle nieuwe administratiesystemen. Dat merkte pedagogisch medewerker op de bso Jacqueline Butti. ‘Met weemoed denk ik aan de tijd dat mijn manager zei als je ziek was “Rust maar lekker uit hoor…en maak je geen zorgen”. Lees haar blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.