Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoop op vervolgonderzoek gastouderopvang

Anne Meijer die onlangs voor de Rijksuniversiteit Groningen een afstudeeronderzoek deed naar professionaliteit in de gastouderbranche, hoopt dat haar onderzoek wordt vervolgd. 'Nederland blijft achter als het gaat om onderzoek binnen de kinderopvang. Ik hoop dat mijn onderzoek een opening biedt naar vervolgonderzoek naar de kwaliteit van de gastouderopvang.'
Hoop op vervolgonderzoek gastouderopvang
Foto: ANP Photo

Meijers onderzoek toonde aan dat gastouders zich in de meeste gevallen een echte professional voelen, maar het idee hebben dat hun omgeving dat niet altijd zo ziet. Het is voor het eerst dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de branche gastouderopvang. Volgens Meijer een gemiste kans. Zij vindt de gastouderbranche een ‘schatkist vol met mogelijkheden tot onderzoeksonderwerpen’.

Bijscholing

Er zijn landen waar kleinschalige professionele kinderopvang vanuit huis wel met regelmaat onderwerp is van wetenschappelijk onderzoek. In Australië en de Verenigde Staten is de kwaliteit van de gastouderopvang aanleiding voor onderzoek. Een belangrijke conclusie is dat bijscholing helpt om de kwaliteit te verbeteren.

KNGO

Meijer hoopt dat ook de kwaliteit van de Nederlandse gastouderopvang op de kaart komt. Haar onderzoek vormt naar eigen zeggen een prima uitgangspunt voor een vervolgonderzoek. KennisNetwerk GastouderOpvang steunt de oproep van Meijer en pleit voor verder onderzoek naar de kwaliteit van de branche.

2 REACTIES

 1. Het veredeld administratie kantoor dat zich gastouderbureau noemt mag ook wel eens wat grondiger onderzocht worden op kwaliteit. Waar zij falen in hun verstrekking van juiste informatie met betrekking tot de wet en regelgeving naar gastouders toe, worden gastouders die zich inzetten om kwalitatief goede opvang te bieden het slachtoffer als zij in de veronderstelling zijn bij een goed en correct werkend gastouderbureau aangesloten te zijn. gastouderbureau en ggd staan vaak lijnrecht tegenover elkaar als het op wet en regelgeving aankomt.
  Zou er ook niet steekproefgewijs eens bij gastouders gecontroleerd moeten worden of het gastouderbureau wel daadwerkelijk doet wat het op papier heeft staan?
  Zou een gastouder niet ook een klacht moeten kunnen indienen over zijn of haar gastouderbureau? Tot op de dag van vandaag is dit niet mogelijk. Zowel bij ggd, gemeente als stichting klachtencommissie kinderopvang niet.
  Als je als gastouder ontdekt dat de informatie die door gastouderbureaus wordt verstrekt niet lijkt te kloppen, zou je dit dan niet ergens moeten kunnen checken?
  Gemeente en GGD verwijzen stellig terug naar het gastouderbureau en mogen niet aangeven welke gastouderbureaus wel kwalitatief hoogstaand zijn.
  Sop het maar lekker zelf op….! is dat de strekking van kwaliteit in de gastouderopvang? Nou graag! maar dan moet me wel iemand zeggen waar ik mijn informatie vandaan moet halen…..

 2. Lees alle reacties
 3. Professionele gastouders worden gediscrimineerd; geen recht op KOT als ze zelf gerbuik willen maken van een gastouder, lagere overheidsvergoeding voor gastouderopvang, minimale aftrekbare bedrijfskosten, geen personeel mogen aannemen, de afhankelijkheid van het gastouderbureau m.b.t. scholing, stageplaats, regelen van gesprekken, uitbetaling enzovoort
  Nog maar niet te spreken over de wassen neus genaamd toetsingskader..
  Onderzoek graag, maar dan wel vanuit het belang van goede gastouderopvang, zelfstandig ondernemerschap en de mogelijkheid deze gastouderondernemer deel te laten uitmaken van de Wet Kinderopvang, zonder tussenkomst van een veredeld administratie kantoor, genaamd; gastouderbureau.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.