Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogste ziekteverzuim in 20 jaar: kinderopvang opnieuw boven landelijk gemiddelde

Het ziekteverzuimpercentage in Nederland is met 5,6 procent in 2022 het hoogste sinds 2000. Van alle sectoren spant zorg en welzijn de kroon: daar lag het verzuimpercentage gemiddeld op 8 procent. In de kinderopvang steeg het ziekteverzuimpercentage naar 8,3 procent, waar dat in 2021 nog 7,5 procent was.
hoogste-ziekteverzuim-in-20-jaar-kinderopvang-met-83-procent-hoger-dan-landelijk-gemiddelde
demaerre / Getty Images / iStock (Symbolbild mit Fotomodell)

Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het ziekteverzuim van werknemers neemt sinds 2016 jaarlijks toe. Opvallend in 2022 is dat het gemiddelde ziekteverzuim van 5,6 procent bijna net zo hoog lag als de hoogste cijfers die sinds 1996 zijn gemeten: 5,7 procent in 2000.

Wat is het ziekteverzuimpercentage?

Het CBS omschrijft het ziekteverzuimpercentage als volgt: een verzuimpercentage van 5,6 betekent dat 56 van elke duizend te werken dagen zijn verzuimd wegens ziekte. Het ziekteverzuimpercentage is inclusief het verzuim langer dan een jaar en exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof. Omdat het ziekteverzuim een seizoenpatroon vertoont – het verzuim is in het eerste en in het vierde kwartaal doorgaans hoger dan in het voorjaar en de zomer -, worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode in voorgaande jaren.

Ziekteverzuim kinderopvang

Dat de kinderopvang gebukt gaat onder een relatief hoog ziekteverzuim, blijkt opnieuw in 2022. Waar het ziekteverzuimpercentage in 2021 nog 7,5 procent was, was dat in 2022 8,3 procent. Medewerkers in de kinderopvang waren dus gemiddeld ruim 8 van de 100 werkdagen ziek. Ter vergelijking: in 2010 lag het percentage op 4,5 procent en in 2020 op 6,4 procent. Niet eerder waren er zoveel zieke medewerkers in de kinderopvang als in het eerste kwartaal van 2022: toen stond het verzuimpercentage op 10 procent. Klik hier voor een overzicht van deze cijfers.

Ziekteverzuim in de zorg het hoogst

Opvallend is dat jaarlijks het ziekteverzuim in de zorg relatief hoog is. Met een ziekteverzuim van 8,0 procent naderde het verzuimcijfer in de gezondheids- en welzijnszorg de hoogste waarde die in een vierde kwartaal werd gemeten, namelijk 8,1 procent in 2000.

Loslaten coronamaatregelen

Het kabinet heeft ondertussen het OMT-advies om de test- en isolatiemaatregelen rondom COVID-19 los te laten, aangenomen. Dit betekent dat ook de laatste coronamaatregelen van de baan zijn en de kinderopvang niet langer hoeft te werken met protocollen rondom corona, waaronder de beslisboom. Niet iedereen kan zich vinden in dat besluit. Op onze Facebookpagina wordt verdeeld gereageerd. Er wordt gereageerd met ‘Fijn!’ en ‘Nu pas??’, maar ook zijn er zorgen. Monique schrijft: ‘Als ik heel eerlijk ben hadden ze deze laatste maatregelen nog even mogen houden tot we uit het griepseizoen zijn! Het aantal besmettingen met corona is ook in onze sector weer flink aan het oplopen. Nu er niet meer getest hoeft te worden kan het nog meer gaan rondwaaien. Zo vormen we toch nog een groot risico voor mensen die kwetsbaar zijn binnen je eigen familie. Maar met deze kwetsbaren wordt helemaal geen rekening meer gehouden. Lastige situatie…’

Kinderarts: ‘Alleen gevaccineerde kinderen naar de opvang’

Steeds minder baby’s krijgen een BMR-vaccinatie, zo blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Hoe lager de vaccinatiegraad, hoe makkelijker ziektes als mazelen weer de kop op kunnen steken. ‘Ik ben voor een vaccinatieplicht daar waar het gaat om kinderdagverblijven’, reageerde kinderarts Karoli Illy bij EenVandaag. ‘Er zijn nu teveel mensen die denken: ach, een gewone kinderziekte, laat het kind het gewoon doormaken. Zij moeten zich realiseren dat het een serieuze ziekte is.’ Lees meer