Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoge huurprijzen strop voor kinderopvangondernemers in Amsterdam

Amsterdamse kinderopvangondernemers trekken opnieuw aan de bel: vanwege de hoge huurprijzen kunnen opvangorganisaties de huur niet meer betalen als het huurcontract wordt verlengd en is uitbreiden al helemaal lastig. Zij vrezen dat de kinderopvang verdwijnt uit het centrum van Amsterdam.
hoge-huurprijzen-strop-voor-kinderopvangondernemers-in-amsterdam
doucefleur / stock.adobe.com

Helaas lijkt het meer de trend dan een uitzondering: kinderopvanglocaties sluiten hun deuren in hartje Amsterdam, omdat de hoge huurprijzen niet meer te betalen zijn. Uitbreiden is er al helemaal niet bij. Ondertussen neemt de vraag naar kinderopvang alleen maar toe. Zo moest Partou al meerdere locaties sluiten, vanwege de hoge huurprijs.

Hogere huurprijs bij contractverlenging

‘Inmiddels is de prijs per vierkante meter 160 à 180 euro voor al mijn locaties’, vertelt ondernemer Jeroen Hilbrink aan NH Nieuws. Hij heeft met kinderopvang de Natuurfontein vier locaties in Amsterdam-West. ‘Wanneer je contract wordt verlengd krijg je met een nog hogere huurprijs te maken.’ Hierdoor ziet Hilbrink geen mogelijkheid tot uitbreiden: ‘Onze opvang is uniek doordat we veel buiten zijn. We willen dit kinderen in de rest van de stad ook graag bieden, maar uitbreiden kan op dit moment gewoon niet door de prijzen.’ Hilbrink zegt bang te zijn dat op termijn verschraling van het kinderopvangaanbod in het centrum van Amsterdam te zien is, omdat de huren niet langer betaald kunnen worden.

Huur is marktconform

In Amsterdam zijn ruim vijfhonderd kinderdagverblijven en zo’n driehonderd bso’s, meldt NH Nieuws. Zo’n 15 procent van deze locaties is gevestigd in panden die eigendom zijn van de gemeente. De rest is in schoolgebouwen of particuliere panden gevestigd. Kinderopvang wordt als commercieel bedrijf beschouwd, en daarvoor moet de gemeente voor de eigen panden een huur rekenen die marktconform is. Dus op vergelijkbaar niveau als andere panden in de stad. En die hoge huurprijzen zijn de strop voor Amsterdamse kinderopvanghouders.

‘Kinderopvang is basisbehoefte’

‘Ik denk dat er zeker een kans is dat kinderopvang binnen de ring zal verdwijnen. Zonder opvang kunnen ouders niet optimaal werken, dat is niet de bedoeling’, reageert BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma in het NH Nieuws. ‘Kinderopvang is een basisbehoefte en zo zou het door de overheid ook moeten worden benaderd. Tegen scholen wordt ook niet gezegd dat ze zich buiten de ring moeten vestigen omdat de huurprijs zo hoog is.’ Scholen worden gezien als maatschappelijk bedrijf, en daarvoor gelden andere regels.

Gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam erkent het probleem en zoekt naar een oplossing om leegloop in de binnenstad tegen te gaan: ‘We lobbyen bij het Rijk om de opvang gratis toegankelijk voor iedereen te maken. Als het officieel als publieke voorziening gezien wordt, dan hoeven gemeentes en investeerders niet meer hetzelfde bedrag te vragen als de rest van de markt, dat is ons uiteindelijke doel’, zegt een woordvoerder.

Bron: NH Nieuws

Voor de tweede keer in bijna een jaar tijd verdwijnt er een buitenschoolse opvang in de binnenstad van Amsterdam. Kinderopvangorganisatie Partou verklaart de huur niet meer te kunnen betalen. De gemeente geeft aan er niets aan te kunnen doen. Lees meer

1 REACTIE

  1. Als eigenaresse van een gastouderbureau in Amsterdam gaat hierin zeker mijn steun naar de KDV’s. De huren zijn exorbitant en spreek regelmatig ouders die hun kind niet meer naar het KDV kunnen brengen. Dit geldt ook voor gastouderopvang, veel ouders in de “duurdere wijken” zoeken een gastouder echter zijn de huren zo hoog dat daarmee de gastouderopvang ook niet gerealiseerd kan worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.