Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoera, ouders mogen weer naar binnen!?

Een maatregel die tijdens de coronapandemie gold in de kinderopvang waren de aangepaste breng- en haalmomenten: ouders mochten hun kinderen brengen tót aan de ingang van de kinderopvang, en ook daar weer ophalen. Dit had zo zijn voordelen, stelt pedagoog en BMK-beleidsadviseur Ellen Monteban.
hoera-ouders-mogen-weer-naar-binnen
Pixel-Shot / stock.adobe.com

Hoewel het voor sommige ouders en pm’ers een lastige manier van overdragen was, wat zeker bij de babygroepen om veel creativiteit vroeg, had de maatregel ook wel voordelen. Een groot voordeel dat Ellen noemt: rust. Geen chaos op de groep, geen lange gesprekken tussen ouders en pedagogisch professionals op breng- en haalmomenten. Volle aandacht voor de kinderen, die rustig aan hun dag konden beginnen. Er zijn organisaties die de richtlijn daarom nu -in ieder geval voorlopig- aanhouden en dus geen ouders de groep op laten komen. En er heerst rust.

Ouderbetrokkenheid

Maar is dat wel in het belang van ouderbetrokkenheid? Ouderbetrokkenheid zorgt voor een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel in de opvoeding. Volgens onderzoeker Peter de Vries zijn pedagogisch professionals en ouders de belangrijkste volwassenen die het kind opvoeden en vormen, ieder vanuit
zijn eigen taak.

En die ouderbetrokkenheid valt of staat met goede contacten tussen de kinderopvang en de ouders. Maar is er nog sprake van ouderbetrokkenheid als de pedagogisch professionals de ouders al meer dan een jaar niet hebben gezien of gesproken?

Tips

Hoe zorg je er voor dat ouders toch betrokken worden en tegelijkertijd de rust op de groep blijft? Ellen deelt tips in dit artikel >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.