Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe zit het met de zorg voor kinderen en mijn zorgverzekering?

Bij de geboorte van je kind moet er veel geregeld worden. Hetzelfde geldt voor de eerste jaren van de kleine. Denk aan het inschrijven van je kind bij de gemeente, het regelen van de kinderopvang of een gastouder voor je kind, enzovoorts. Ook moet je kind worden ingeschreven bij de verzekeraar. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat de medische zorg die je kind nodig heeft gedekt wordt. In Nederland kun je kinderen tot hun 18e levensjaar mee laten verzekeren via je eigen zorgverzekering. Houd er hierbij rekening mee, dat kinderen altijd binnen vier maanden na hun geboorte ingeschreven moeten worden bij de verzekeraar.

Tip: je kunt nu alvast zorgverzekeringen vergelijken voor het komende jaar. Zo bespaar je mogelijk op de maandelijkse premie van je zorgverzekering in 2022. Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen premie en geen eigen risico te worden betaald.

Kinderen voordelig verzekeren via je eigen verzekeraar

Het voordeel van het feit dat je kinderen kunt laten meeverzekeren via je eigen verzekering, maakt dat dit heel voordelig is. Zoals reeds genoemd werd, hoef je voor kinderen tot 18 jaar geen losse verzekering af te sluiten en daardoor ook geen premie te betalen. Medische zorg en geneesmiddelen die je kinderen nodig hebben worden daarbij niet van het eigen risico afgetrokken. Dit is een belangrijk punt, daar ouders er soms voor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen. Het leidt tot een daling van de premie. Wanneer je er niet van op de hoogte bent dat kinderen geen invloed hebben op dit eigen risico, is het niet onlogisch om te denken dat dit wel het geval is en je het eigen risico om die reden laag houdt.

Houd rekening met eventuele aanvullende verzekeringen

Houd er rekening mee, dat niet alle zorg die je kind nodig heeft onder de basisdekking van een zorgverzekering valt. U kunt denken aan een situatie waarin u uw kind een bril of lenzen wil bieden, zodat deze beter kan zien. Wanneer er geen medische noodzaak is voor een bril, worden deze kosten niet vergoed door de verzekeraar zonder een aanvullende verzekering. Het kan om deze reden slim zijn om bij het vergelijken van verzekeringen na te denken over het nut van een aanvullende verzekering, specifiek voor je kind. Als ouder profiteer je hier ook van, daar je het kind meeverzekerd met je eigen verzekering. Vaak dien je dit bij het afsluiten van een aanvullende verzekering aan te geven.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.