Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Hoe regel ik dat ze helpen opruimen?’

Annemiek Waage
Vraag van Shirley en Roswita: ‘Op onze peutergroep wordt heel gezellig gespeeld. Alleen als we moeten opruimen, dan doen de meeste kinderen niet mee en staan wij alles op te ruimen.’
'Hoe regel ik dat ze helpen opruimen?'
Foto: iStock

Antwoord Annemiek Waage, pedagoog:

Beste Shirley en Roswita,

Dit is een veelgehoorde ‘klacht’. Het risico is dat je dan als pedagogisch medewerker onaardig wordt en dingen gaat zeggen als: ‘Ja, je hebt er mee gespeeld dus moet je het ook opruimen.’ Dat klinkt dan weer heel verwijtend en het zijn nog maar peuters.

Vaak komt de opdracht: ‘Jongens, opruimen’ voor kinderen uit de lucht vallen. Maak er een ritueel van, zing bijvoorbeeld een opruimliedje en kondig op tijd aan dat het opruimen gaat beginnen: ‘Over vijf minuten…’. Nu kunnen kinderen nog geen klok kijken en hebben geen weet van de tijd dus het helpt als je dit ondersteunt met bijvoorbeeld een wekker: ‘Als de wekker gaat dan…’.

‘Waar moet de duplo? Oh ja. Daar!’

Daarnaast is de opdracht: ‘Jongens, opruimen’ veel te breed. Geef de kinderen gerichte opdrachten als: ‘Floris, doe jij de duplo in de doos?’, ‘Sibel, leg jij de poppen weer in het bedje?’ enzovoort. Je kan er zelfs een spelletje van maken: Floris doet de rode blokken en Sibel de gele blokken. Of tel er bij. Moet je eens kijken hoe leuk ze dat vinden. Wel is het belangrijk dat je de kinderen specifiek bij hun naam noemt, anders voelt niemand zich aangesproken. Dat geldt voor ons volwassenen ook. Wij voelen ons ook meer aangesproken als we specifiek benaderd worden dan door een roep in het algemeen.

Het opruimen wordt makkelijker door op de boxen en kasten foto’s te plakken van het materiaal wat er in hoort. Jonge kinderen zijn gevoelig voor beelden. Waar moet de duplo? Oh ja. Daar! Werk dan wel met echte afbeeldingen, maak eventueel foto’s van het desbetreffende materiaal.

En als laatste, opruimen is niet iets wat er nu eenmaal bij hoort en een noodzakelijk kwaad. Daar heeft niemand zin in. Maak er een gezellige activiteit van! Ik wens je veel succes,

Annemiek Waage, www.professioneelopvoeden.nl

Heb jij ook een vraag voor een van onze experts die je (anoniem) wilt stellen? Mail dan naar info@kinderopvangtotaal.nl

Check hier eerdere vragen die aan één van de pedagogen zijn gesteld:

1 REACTIE

  1. Waarom moet er altijd maar opgeruimd worden?
    Creëer een plek waar het speelgoed kan blijven staan en er daarna doorgespeeld kan worden. Kinderen bouwen iets en dat is een ontdekkingsreis. Je moet je voorstellen dat jij lekker bezig bent en dat dit dan twee of drie keer per dag de vuilnisbak in moet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.