Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe presteert jouw gemeente in toezicht kinderopvang?

Als je nieuwsgierig bent naar het toezicht op de kinderopvang in jouw gemeente, biedt de website waarstaatjegemeente.nl een overzicht. Gemeenten kunnen sinds dit jaar gegevens over de jaarverantwoording kinderopvang en peuterspeelzalen aanleveren via de website. De site is eigenlijk bedoeld voor gemeente-ambtenaren, maar ook zonder inloggegevens is een hoop informatie in te zien.
Hoe presteert jouw gemeente in toezicht kinderopvang?
Foto: ANP Photo

Medewerkers van gemeenten kunnen de website gebruiken om hun prestaties te vergelijken met andere gemeenten in de regio en de rest van Nederland.

Nieuwe aanvragen

Op de site vind je bijvoorbeeld informatie over het aantal nieuwe aanvragen, uitgevoerde onderzoeken en handhavingstrajecten die binnen de gemeente zijn uitgevoerd. Alle gegevens worden samengevat in de rapportage Kinderopvang. Die geeft informatie over de belangrijkste toezichtindicatoren.

Transparantie voor ouders

Kinderopvangorganisaties zijn verplicht om inspectierapporten van het toezicht door de GGD openbaar te maken en te publiceren op hun website. Zo kunnen ouders zien of hun opvang bij de uitgevoerde inspecties voldoet aan de kwaliteitseisen. Wat minister Asscher betreft mag dit nog transparanter. In de praktijk blijken veel ouders de inspectierapporten niet te lezen. Asscher pleitte eerder dit jaar voor het invoeren van verplichte website door kinderopvangondernemers waarop ze ouders kunnen informeren over de kwaliteit van hun organisatie. Dit voorstel leverde geen Kamermeerderheid op.

Niet verplicht

Niet alle gemeenten hebben informatie gedeeld over de kinderopvang in hun gemeente op waarstaatjegemeente.nl. Dit is niet verplicht.

Wat moeten ouders weten over de inspectie?

De GGD geeft antwoord.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.