Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe herken je autisme sneller?

De eerste signalen van autisme zijn vaak al zichtbaar in het tweede levensjaar. Toch krijgen de meeste kinderen de diagnose pas als ze tussen de 3 en 10 jaar oud zijn. Dat kan beter, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.
© Xavier_S / Getty Images / iStock

Uit promotieonderzoek van Maarten van ’t Hof blijkt dat de kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS) gemiddeld 5 jaar oud waren toen de diagnose werd gesteld. Ook blijkt uit het onderzoek dat jeugdartsen onvoldoende kennis hebben van ASS. Dit betreft onder meer vroege signalen.

Nadat de jeugdartsen een live online scholing hadden gevolgd, bleek hun kennis te zijn toegenomen en voelden zij zich beter in staat om ASS te signaleren.

Samenvattend toont het onderzoek aan dat er mogelijkheden zijn om de preventieve gezondheidszorg voor ASS te verbeteren. Toekomstige projecten moeten zich onder mee richten op het breder implementeren van scholingsmodules om ASS vroeg te signaleren.

Het complete onderzoek van Maarten van ’t Hof vind je hier.

Maar liefst 78 procent van de kinderen met een stoornis in het autistische spectrum kampt met psychische problemen. Dit uit zich in gedrag, angst, depressie of ADHD. Vroegtijdig behandelen is van groot belang. Lees hier het hele verhaal. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.