Hoe controleert de GGD op het vierogenprincipe?

Het vierogenprincipe is een kwaliteitseis waarover nog wel eens hoofden worden gebroken. Alles voor optimale veiligheid voor kinderen, maar wat houdt dit principe precies in, hoe voldoe je daar aan en waarop controleert de toezichthouder? De GGD legt uit.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
AdobeStock

Het vierogenprincipe werd onder meer in het leven geroepen om herhaling van de Amsterdamse zedenzaak te voorkomen. Sinds 1 juli 2015 is het verplicht dat er altijd een tweede volwassene mee kan kijken met een pedagogisch medewerker die op de groep staat. Dat kan onder andere door het inzetten van stagiairs of boventallige bso-medewerkers in de dagopvang, kijkgaten in wc- en slaapkamerdeuren en glazen wanden tussen de groepen en verschoonruimtes.

Besluit kwaliteit kinderopvang

In artikel 4 lid 4 van het geldende Besluit kwaliteit kinderopvang staat dat de houder moet beschrijven hoe hij de dagopvang zodanig organiseert dat ‘een beroepskracht, een

0
1868

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.