Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe betrek je als kinderopvang de vaders?

In onze maatschappij wordt de moeder nog steeds vaak als de primaire opvoeder gezien - ook bij veel kinderopvanglocaties. Is het kind ziek? Dan wordt in de meeste gevallen mama gebeld. Maar voor moeders, vaders én kind(eren) is het belangrijk dat ook de vader - of mannelijke opvoeder - betrokken wordt. Hoe kun je dit als kinderopvangorganisatie op een juiste manier doen?
vader kind
Beeld: iStock

Sardes wil organisaties die met jonge kinderen werken, graag aansporen en inspireren om expliciet aandacht te besteden aan mannelijke opvoeders. Daarom heeft het onderzoeksinstituut een handreiking gemaakt met tips & tricks om vaders (meer) bij de opvang van hun kind(eren) te betrekken. En, niet onbelangrijk, het komt de betrokkenheid van álle ouders ten goede, want elke ouder wil zich immers gezien en gehoord voelen.

Handreiking

De handreiking biedt niet alleen concrete tips om vaders te betrekken in de opvoeding en opvang van hun kinderen. Het biedt ook relevante informatie uit een enquête die door Sardes is afgenomen onder vaders. Het gaat daarnaast in op de vraag waarom vaders zo belangrijk zijn in de opvoeding van kinderen en laat zien waar je meer informatie over het vaderschap kunt vinden.

Tips om vaders meer te betrekken bij de kinderopvang

We lichten een aantal concrete tips uit de handreiking van Sardes uit, hoe je als kinderopvanglocatie de vaders (meer) kunt betrekken.

  • Zorg ervoor dat je met beide ouders kennismaakt. Wat voor alle ouders geldt, geldt in nog sterkere mate voor vaders: het is belangrijk dat je je welkom, gezien en gehoord voelt en dat de belangrijke rol van de vader erkend wordt door professionals. De eerste kennismaking zet de toon en is daarom essentieel voor het vervolg van het contact. Toon oprechte belangstelling. Een open houding en onbevooroordeelde blik zijn essentieel.
  • Vraag ouders (en dus ook mannen) elk apart hoe zij willen dat er met hen gecommuniceerd wordt. Zet andere communicatiemiddelen in, zoals de telefoon, Skype of Facetime, om kennis te maken als een persoonlijk gesprek niet mogelijk is.
  • Ga ervanuit dat mannen net zoveel bijdragen aan de opvoeding van kinderen als vrouwen. Spreek vaders op hun rol aan: ‘Wat kun en wil jij doen?’
  • Loop de website en andere communicatiekanalen eens na: worden in alle teksten zowel vrouwen als mannen aangesproken? Vermijd daarbij stereotype beelden.
  • Check of brieven en e-mails naar alle ouders en verzorgers gaan en niet alleen naar moeders.
  • Nodig voor gesprekken over het kind nadrukkelijk beide ouders uit of spreek om en om met de vader en de moeder.
  • Vraag aan mannen wat je ook aan vrouwen vraagt. Soms zetten mannen zichzelf ‘buitenspel’. Door ook hen rechtstreeks te betrekken, maak je hun bijdrage (of het ontbreken daarvan) bespreekbaar.
  • Stap op vaders af. Wacht niet totdat zij jou aanspreken, maar neem zelf het initiatief. Vraag hoe hun dag was en maak een bruggetje naar een pedagogisch gesprek.
  • Organiseer je iets voor de ouders? Houd dan ook rekening met vaders. Denk bijvoorbeeld aan een leuke (sport)activiteit waaraan zij kunnen bijdragen of kunnen organiseren.

Meer tips en info lezen? Download de handreiking Hoe betrek je als organisatie ook mannelijke opvoeders? van Sardes hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.